Aena komt met driefasenplan om activiteiten weer op te starten

door admin
Aena komt met driefasenplan om activiteiten weer op te starten

Als het moment daar is, zal in de eerste fase alleen het nationale vliegverkeer worden hervat, in de tweede fase volgen de vluchten binnen de Europese Unie en als laatste zijn de verbindingsvluchten met niet EU-landen aan de beurt. Aena, dat een staatsdeelneming heeft van 50%, heeft zijn dividenduitkering opgeschort en kreeg van financiële instellingen een liquiditeitsfaciliteit van meer dan 1 miljard euro. Over de aanvankelijke investeringsplannen voor de luchthavens van Madrid en Barcelona moet later nog worden beslist. Vooralsnog kan met een herziening van de infrastructuur het voltallige personeel in dienst blijven. Dat heeft de Aena-directeur Maurici Lucena afgelopen maandag in een videogesprek laten weten aan de Spaanse koning Felipe VI.  

Gezondheidsprotocollen

Om straks de veiligheid van alle reizigers te kunnen garanderen heeft Aena een team samengesteld, Grupo de Recuperación Operativa, dat zich gaat bezighouden met het vastleggen van de te volgen veiligheidsmaatregelen. Daarbij valt te denken aan het managen van de wachtrijen, het desinfecteren van de terminals en het uitdelen van gezichtsmaskers, handschoenen en desinfecterende handgel. De protocollen zullen op alle 46 luchthavens die Aena beheert in Spanje van toepassing zijn.

Vanwege de minimale activiteit op de luchthavens heeft Aena tijdelijk een aantal terminals afgesloten. Op Madrid-Barajas bijvoorbeeld, is alleen T4 momenteel in gebruik en op El Prat in Barcelona zijn alleen de gates A en D van terminal 1 in gebruik. Aena is voornemens om een deel van de luchthavens tegen een sterk gereduceerd tarief te verhuren aan luchtvaartmaatschappijen, cargo- en overige bedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk