Brussel wil dat lidstaten binnengrenzen vanaf 15 juni openen

door admin
Brussel wil dat lidstaten binnengrenzen vanaf 15 juni openen

Spanje is nog volledig afgesloten voor toeristen. Brussel wil af van deze verwarring en gelooft dat er ook geen redenen zijn nog langer te wachten. ‘De Commissie moedigt de resterende lidstaten ten zeerste aan de controles aan de binnengrenzen te beëindigen om het vrije verkeer vanaf 15 juni mogelijk te maken’, staat te lezen in een verslag dat donderdag door het Europese bestuur werd gepresenteerd.

De eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, Ilva Johansson, wond er geen doekjes om: ‘We bevelen aan dat de interne grenzen zo snel mogelijk geopend worden’. 

In het geval van landen buiten de EU wil Brussel dat de buitengrenzen van de Unie per 1 juli open gaan. ‘In de afgelopen veertien dagen, afgezien van een paar regio’s, zijn in de EU minder dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld’, is de argumentatie die in het rapport wordt opgevoerd.

Vooralsnog is de Staat van Alarm van kracht in Spanje tot 21 juni. Vanaf dan mogen Spanjaarden zich weer vrij door hun eigen land bewegen en per 1 juli mogen toeristen het land weer in.

De Spaanse vice-premier Nadia Calviño heeft de ontvangst van het verslag van de EC bevestigd, maar benadrukte dat alle beslissingen over het opheffen van de grenscontroles in Spanje gedaan zullen worden op basis van gezondheidsoverwegingen. 

Dit vind je misschien ook leuk