Prinses Cecilia de Borbón-Parma sterft vijf dagen na begrafenis zuster

door admin
Prinses Cecilia de Borbón-Parma sterft vijf dagen na begrafenis zuster

María Teresa overleed op 26 maart 2020 aan de gevolgen van het coronavirus. De afscheidsmis werd dit weekend echter gevierd en vijf dagen daarna stierf haar zus Cecilia. “Ik betreur het ten zeerste dat ik vanmiddag in Parijs het overlijden van mijn dierbare tante Doña Cecilia moet melden. Onvermoeibare strijder, altijd klaar om anderen te helpen met een speciale glimlach, actieve carlistische militant met mijn vader Carlos Hugo en mijn tantes María Teresa en María de las Nieves in de politieke taken die hen in de moeilijke jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden toevertrouwd. Met een tomeloze vitaliteit werkte ze als verpleegster in een leprakolonie, als vrijwilliger bij de overstromingen van de Vallés, of werkte ze voor de FAO ten gunste van Laos”, schreef haar neef Carlos Javier.

Vrijwilligerswerk

En hij vervolgt: “Bij het uitbreken van de Biafra-oorlog meldde ze zich aan als vrijwilliger in de Orde van Malta en maakte ze als piloot continue humanitaire vluchten. Meerdere malen door de dictatuur uit Spanje verdreven vanwege haar onvermoeibare strijd om de democratische vrijheden terug te krijgen. Tijdens haar laatste jaren wijdde ze zich in Parijs om samen te werken met de Vereniging voor Palliatieve Zorg, om de zieken te begeleiden en liefde en hoop te bieden.”

“Ze was altijd een persoon met een sterk christelijk geloof. Samen met mij familie vraag ik u om voor haar te bidden, en dat we haar constante voorbeeld van toewijding en dienstbaarheid aan anderen nooit zullen vergeten.”

Familie claim op Spaanse troon

Cecilia, geboren in 1935, was de dochter van Francisco Javier de Borbón y Braganza, prins van Parma en Plasencia, en van Magdalena de Borbón Busset. Haar vader beweerde de wettige erfgenaam van de Spaanse kroon te zijn, zoals de carlistentraditie verkondigde. Zijn verzet tegen Franco betaalde hij echter met een ballingschap.

Francisco’s strijd hield niet op en in 1952 riep hij zichzelf uit tot de wettige erfgenaam van de Kroon van Spanje, een waardigheid die Cecilia’s broef Carlos Hugo heeft geërfd. Carlos Hugo stierf in 2010. Zijn zoon en Cecilia’s neef Carlos Javier zet de claim voort.

Carlos Hugo en Nederland

Carlos Hugo de Bourbon-Parma trouwde op 29 april 1964 in Rome met prinses Irene der Nederlanden. Dit huwelijk werd als politiek zeer controversieel beschouwd, zowel vanwege de rooms-katholieke godsdienst van Carel Hugo als vanwege de carlistische aanspraak op de Spaanse troon. Bovendien was de samenwerking van de aanhangers van troonpretendent Carel Hugo en zijn vader Xavier I met generaal Franco tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog reden tot hevige parlementaire en publicitaire discussies in Nederland. Het echtpaar scheidde in 1981 burgerlijk. Toch was Carel Hugo nog steeds regelmatig aanwezig bij bijzondere gebeurtenissen in de Nederlandse koninklijke familie.

Dit vind je misschien ook leuk