Traditie om met lijm op vogels te jagen in Spanje leidt tot confrontatie

door admin
Traditie om met lijm op vogels te jagen in Spanje leidt tot confrontatie

Antonio Vercher, coördinator van het Openbaar Ministerie van Milieu, kwam tegen die uitspraak in verzet in een memo gericht aan alle Openbare Ministeries van Milieu. Hij wil dat de Hoge Raad deze techniek als strafbaar blijft zien zegt Mario Giménez, afgevaardigde van SEO/BirdLife in de regio Valencia. “Als dit vonnis blijft staan kan het ervoor zorgen dat mensen weer vogels gaan vangen met deze techniek omdat ze er slechts een lage boete mee riskeren”, waarschuwt hij. 

Bovendien wordt met de vangsttechniek geen onderscheid gemaakt: “Ook roodborstjes en steenuilen worden meegevangen”. Dit werd uiteindelijk tot misdrijf bestempeld en sindsdien maakte de Guardia Civil er meer jaacht op. De toenmalige hervorming van de strafwet van 2010 stelt dat het voor de jacht of visserij verboden is om methodes te gebruiken die destructief zijn voor de fauna of van niet selectieve aard.

Bij rechtbanken heerste er onduidelijkheid of ‘parany’ ook onder die regel viel. Maar in het laatste jaarverslag van het Openbaar Ministerie wordt het een ‘duidelijk misdrijf’ genoemd dat wordt bestraft zonder beperkingen.

Vrijspraak in Madrid

Vercher zegt dat de rechtbanken tot een geleidelijke eenmaking van criteria kwamen waardoor de traditie niet altijd meer werd veroordeeld. Zo sprak de magistraat van de Hoge Raad van de provinciale rechtbank van Madrid een maand geleden drie mannen vrij van het betalen van een boete van 1440 en een jaar intrekken van hun jachtvergunning. De mannen vingen destijds goudvinken met lijm.         

Overexploitatie jacht op vinken      

Milieuaanklager Vercher wijst in zijn verzonden memo op twijfelachtige aspecten in de uitspraak zoals het feit dat de betrokken soorten ‘zeer algemeen’ zouden zijn. Als tegenargument wijst hij op ‘studies’die de ‘overexploitatie’ van de jacht op vinken aantonen, wat betekent dat de populatie ‘afneemt. Iets dat ook de Europese Commissie, die al jaren probeert een einde te maken aan de competitieve jacht op vogels in verschillende EU-landen, waaronder Spanje en Frankrijk, ook zorgen baart.

Dit vind je misschien ook leuk