Overstromingen in Valencia en Alicante op vrijdag door DANA

door admin
Overstromingen in Valencia en Alicante op vrijdag door DANA

Volgens de voorspelling zouden de effecten van deze DANA meer merkbaar zijn in het noorden van de Valenciaanse Gemeenschap en in de provincie Alicante. Maar ook in het zuiden hebben diverse waterhozen ervoor gezorgd dat straten in rivieren zijn veranderd in slechts een paar uur tijd, auto’s zijn weggedreven en straten volledig waren afgesloten. De nacht van donderdag op vrijdag was het hevigst.

Volgens Portal Maestral werd vrijdagochtend 77 liter per vierkante meter geregistreerd in Torrevieja. Veel straten zijn er ondergelopen. In een video van de Doña Inés-urbanisatie zijn de gevolgen goed te zien. Hier viel de recordhoeveelheid van 78 liter per vierkante meter. (zie ook de foto op deze pagina).

Code Oranje in de Valenciaanse Gemeenschap

Weercode oranje aan de kust van de Valenciaanse Gemeenschap en geel in de rest van het gebied werd vrijdag vervuld met hevige en aanhoudende regen. In 12 uur tijd werd zeker 60 liter per vierkante meter bereikt in Pego (Alicante) tot 9:30 uur. Dat blijkt uit informatie van de provinciale afdeling van het nationale weerbureau Aemet.

De gegevens voor de provincie Valencia zijn als volgt: Sueca, 58,2 liter; Guadassuar, 55,8; Picassent, 51,6; Algemesi, 50,4; Villalonga, 45,8; Rotova, 38,8; Alzira, 31,4; Valencia-stad, 30,5; Real, 30,4; Luchthaven Manises, 30,3 of Turís, 29. In Alicante vallen de 36,4 l/m2 van Xàbia en de 31,4 van Pinet op.

Volgens het alarmnummer 112 zijn er 2.257 incidenten gemeld in verband met deze regenachtige episode. 265 vonden plaats in de provincie Castellón, 1.125 in Valencia en 844 in Castellón. De deelregering Generalitat heeft gedurende de dag de weersvoorspellingen bijgewerkt en code oranje uittgegeven voor Castellón en de kust van Valencia. In Alicante en het binnenland van Valencia was code geel voor regen van kracht eveneens code geel vanwege stormen in de hele regio Valencia. 

Tuinen en parken in Valencia gesloten

De gemeenteraad van Valencia heeft besloten, gezien de oranje weerwaarschuwing van Aemet, om alle parken en tuinen met een omheining te sluiten voor het publiek. Het stadsbestuur raadde via zijn sociale netwerken aan om beboste gebieden te vermijden en voorzichtig te zijn op trottoirs en wegen waar ook bomen staan.

Om 9.30 uur waren de regen en storm vooral hevig in het westen en zuiden van het grootstedelijk gebied van Valencia. Op de luchthaven van Manises, met een zeer sterke storm, was het horizontale zicht 1.000 meter, volgens de regionale afdeling van Aemet. In de stad Valencia is de afgelopen 12 uur 30,5 l/m2 geregistreerd.

Voor zaterdag wordt er meer regen voorspeld in een groot deel van de Valenciaanse Gemeenschap, het zuiden van Catalonië en ook op de Balearen. Dat geldt vooral voor de eerste helft van de dag. Later zullen de regens zich terugtrekken en wordt het weerbeeld rustiger met aangename temperaturen voor de tijd van het jaar. 

Weer even hogere temperaturen in sommige gebieden

De nachttemperaturen zullen op zaterdag in bijna het hele land stijgen, maar op zondag weer dalen. In het grootste deel van het binnenland van het schiereiland zal het minimum onder de 10ºC liggen.De hogere temperaturen zijn vooral aan de kusten, in de Ebro-delta en de vallei van de Guadalquivir en op de eilanden merkbaar. Alleen op bepaalde punten in de Pyreneeën wordt vorst verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk