17 dode ooievaars gevonden onder hoogspanningsmasten in Málaga

door admin
17 dode ooievaars gevonden onder hoogspanningsmasten in Málaga

Het onderzoek werd op 4 september gestart, toen de plaatselijke agenten van Grupona zich naar een jachtreservaat begaven in het gebied van Los Ruices, tussen de districten Campanillas en Puerto de la Torre. Zij waren opgeroepen vanwege een gewonde ooievaar. De agenten redden het dier en ontdekten dat het om een witte ooievaar (Ciconia ciconina) ging die met een gebroken vleugel onder een hoogspanningsmast zat. Volgens het vastgestelde protocol werd het dier overgebracht en overgedragen aan het Centrum voor het herstel van bedreigde diersoorten van de Andalusische regering (CREA) in Málaga.

Hoe raakte de ooievaar gewond?

De agenten startten een onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de verwonding en troffen, tijdens verschillende inspecties die gedurende een aantal dagen werden uitgevoerd, in totaal witte ooievaars dood aan onder verschillende hoogspanningsmasten in het gebied.

De agenten van Grupona hebben een rapport opgesteld dat ze hebben gebruikt om de betreffende diensten van het Andalusische ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling te vragen actie te ondernemen. Zij willen dat de overheid er bij de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de hoogspanningslijnen op aan dringt maatregelen te nemen die vogels tegen aanvaringen en elektrocutie op hoogspanningslijnen beschermen, zoals bepaald in het Koninklijk Besluit 1432/2008.

Misdaad tegen wilde dieren

De agenten hebben bij de bevoegde instanties aangifte gedaan van de dood. Ook hebben zij een rapport gestuurd naar de afdeling milieudelicten van het provinciaal parket van Málaga, omdat een vermeend misdrijf tegen in het wild levende dieren zou zijn gepleegd. De agenten handelden in overeenstemming met de richtlijnen van het parket-generaal van de Staat, in een officiële brief van de Procureur des Konings van de Kamer voor Milieu en Stedenbouw van 29 juli 2019, waarin de verschillende regeringen werden aangespoord om alle ontdekte gevallen van vogelsterfte door elektriciteitsleidingen te melden en te vervolgen. Daarbij is er bijzondere aandacht voor sterfgevallen van speciaal beschermde soorten, zoals in dit specifieke geval.

De witte ooievaar is opgenomen op de lijst van wilde diersoorten met een speciaal beschermingsregime conform het Koninklijk Besluit 139/2011, en staat daarnaast in de Spaanse catalogus van bedreigde soorten in de categorie ‘bijzonder belang’. Hierdoor geniet de vogel bijzondere bescherming, die strenger is dan die van andere meer algemene wilde diersoorten.

Dit vind je misschien ook leuk