INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op maandag 11 december 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Spaanse monnik is kok én grote Youtube-hit

Uitgegeven: vrijdag 28 april 2023 09:41
Laatst gewijzigd: vrijdag 28 april 2023 09:41

PROVíNCIA DE VALèNCIA - Niet alle influencers zijn jonge, hippe mensen met tatoeages. Dat blijkt uit het succes van de franciscaner monnik Ángel Ramón Serrano. Hij is de kok van het Santo Espiritú-klooster in Gilet (Valencia) én grote Youtube-hit.

fray Ángel
© Youtube

Sinds april 2020  maakt hij wekelijks een kookvideo op Youtube.  Naar eigen zeggen begon hij daarmee om “ramen te openen”.  Hij wilde de wereld laten kennismaken met zijn klooster en de traditionele kloosterkeuken. Hij mikte daarbij op ongeveer 1.000 volgers. Toch zijn de wekelijkse kookvideo’s van fray Ángel in een paar jaar tijd een waar Youtubefenomeen geworden. Inmiddels telt zijn kanaal meer dan 269.000 abonnees.

ADVERTENTIE

Traditionele keuken

En dat zonder enige koksopleiding. Ángel begon ooit als kok omdat die functie toevallig vrijkwam in het klooster. Nu kookt hij zeven dagen per week voor zijn medebroeders en de logées van het gastenverblijf. Zijn kennis haalt hij uit de traditionele Spaanse franciscaner keuken, een beetje aangevuld met recepten van zijn eigen jeugd in Ciudad Real.

Hoog knuffelgehalte

Wie de filmpjes bekijkt, snapt gelijk waarom ze zo populair zijn. De mollige, vrolijke broeder Ángel heeft een hoog knuffelgehalte. Zijn eenvoudige en betaalbare gerechten hebben iets nostalgisch, alsof je naar een ouderwets kookprogramma kijkt.

Hij bereidt traditionele Spaanse maaltijden als uiensoep, kip met knoflook en anijskoekjes. Inmiddels staan er meer dan 100 verschillende gerechten in het Youtube-kanaal. In zijn populairste filmpje maakt hij pollo pepitoria  - kip met hardgekookt eigeel en gehakte amandelen.

Paz y bien en zen

De rust van broeder Ángel en zijn knullige presentatie zijn een verademing. Hier geen flitsende beelden van dansende tomaten of slow-motions van een handje zout dat door de lucht dwarrelt. Broeder Ángel is minutenlang bezig met het schillen van aardappelen of het in stukjes hakken van een pompoen. In de tussentijd vertelt hij anekdotes over zijn jeugd of stichtelijke verhalen over Franciscus van Assisi, de oprichter van zijn orde. Je moet er een beetje geduld voor hebben maar je wordt er wel helemaal zen van. Hij eindigt zijn filmpjes steevast door de kijker Paz y bien te wensen: vrede en alle goeds, het traditionele motto van de franciscanen.

Eenvoud

Alles wordt gekenmerkt door eenvoud. Dat geldt voor de gerechten maar evengoed voor de video’s. Naast broeder Ángel zijn er maar twee mensen bij betrokken. De filmpjes worden opgenomen door een meisje dat in het gastenverblijf van het klooster werkt. Zij zet ze ook op Youtube. Het editen wordt gedaan door een bevriende IT-er. De filmpjes duren niet langer dan 20 minuten.

Bescheiden

Dat past ook bij het bescheiden karakter van de monnik. “Mijn doel is om koken eenvoudig te houden. Ik wil met maar een paar ingrediënten een geweldige maaltijd op tafel zetten” legt hij uit op de website van het klooster. Ook zijn kooktips zijn eenvoudig. “Aardappelen houden bijvoorbeeld niet van heel heet water. Je kunt ze beter in een pan met koud water doen en dan die pan langzaam verwarmen.”

De ingrediënten van zijn maaltijden haalt fray Ángel bij lokale bakkers, slagerijen en kruideniers. En alle groente komt uit de eigen tuin van het klooster. Dichtbij en van het seizoen.

Juan Altamiras

Volgens broeder Ángel is het de kunst “om met weinig veel te bereiken.” Zijn grote voorbeeld is Juan Altamiras, de franciscaner monnik die in 1745 het eerste kookboek uitbracht over de Spaanse volkskeuken: Nuevo arte de la cocina (nieuwe kookkunst).

Volgens broeder Ángel ging “Altamiras uit van de gerechten van gewone, eenvoudige mensen en maakte daar de lekkerste maaltijden van. Hij veranderde armoede in rijkdom en hij toverde iets eenvoudigs om tot iets spectaculairs. Hij wilde met alledaagse ingrediënten een geweldige maaltijd maken.”

Het boek van Altamiras is overigens in 2017 opnieuw uitgegeven in een prachtige uitgave van de Britse historica Vicky Hayward. Op haar website verwijst ze naar fray Ángel als inspiratiebron.

Bidden, werken en rusten

De roem is fray Ángel echter niet naar het hoofd gestegen. Nog altijd komt hij nauwelijks buiten de muren van het klooster. Hij staat nog steeds elke ochtend als eerste op om koffie te zetten voor zijn medebroeders. Voor de rest bestaat zijn dag vooral uit bidden, werken en rusten. Elke maandag verschijnt er een nieuwe video en elke dag na de lunch beantwoordt hij reacties van zijn volgers.

Liefde als drijfveer

Net als Franciscus van Assisi is liefde zijn grootste drijfveer. Liefde voor de traditionele keuken maar ook liefde voor zijn medemens. De eettafel symboliseert die liefde voor hem. “Liefhebben en geliefd worden is voor iedereen belangrijk. Ook voor mensen die het kloosterleven kiezen en geen partner hebben. Etenstijd is dan een heel belangrijk moment om je genegenheid voor anderen te tonen. Aan de eettafel lachen we, voelen we ons op ons gemak, praten we met elkaar en vertellen we anderen wat we hebben meegemaakt.” 

© Lennart de Vries
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Spaanse Trashumancia erkend door UNESCO als werelderfgoed
  • Een duik in de Spaanse natuur in Europa's laatste subtropische oerwoud
  • Hermane brengt unieke mix van piano, synthesizer en gong naar Málaga
  • De mooiste Spaanse bossen voor een winterwandeling
  • Spaanse taal bereikt 600 miljoen sprekers
  • Bioscopen en theaters in Spanje nog niet hersteld na Covid-pandemie
  • In dit Spaanse dorp is het altijd kerst
  • Kerstmarkten in Barcelona in 2023
  • De 'lelijkste kathedraal ter wereld' ligt in Spanje volgens Britse krant
  • Eens verdronken dorpjes in Spanje door droogte weer in beeld
  • Tren del Quijote: Reis door de wereld van de dolende edelman
  • Dit zijn de 12 favoriete pintxos bars in Baskenland van Spaanse chef
  • Dit wordt de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie in 2024
  • Biologische wijn in Spanje
  • Nooit prijs op deze nummers van de populaire Spaanse Kerstloterij
  • De 10 leukste kerstmarkten in Spanje
  • Prachtig boek over Semana Santa in Málaga opnieuw verschenen
  • Deze Spaanse artiesten zijn genomineerd voor de Latin Grammy in Sevilla
  • Spanje viert de Dag van de boekhandels op 11 november
  • Kerstverlichting Málaga belooft opnieuw betoverend spektakel te worden
  • Bijzonder record in Spanje: Menselijke toren van 9 lagen
  • Madonna bevestigt status als 'queen of Pop' in Barcelona
  • Pas op voor de 'Andalusian Crush'!
  • Mogelijk nieuw leven voor Tivoli World aan de Costa del Sol
  • Samaín in Galicië: terug naar de oorsprong van Halloween

Algemeen

Spaans dorp doet niet mee aan race om beste en duurste kerstverlichting

Terwijl steden als Malaga en Vigo steeds fanatieker inzetten op meer en uitbundiger kerstversiering waar miljoenen aan uitgegeven worden, biedt een klein dorp in Noordwest-Spanje daar moedig weerstand tegen.

Top 5 Meest gelezen

  1. Europa's grootste goudreserve ligt verborgen in Spanje
  2. Een poepend boertje in de kerststal: unieke Catalaanse kersttraditie
  3. Minilente in Andalusië: temperaturen stijgen tot 27 graden
  4. Spanje levert eerste vrouwelijk voorzitter van Europese Investeringsbank
  5. Waarom veel Spanjaarden dromen van een dorpsleven

Algemeen

Catalaanse industrie staakt productie bij verdere waterbeperkingen

Catalonië wordt momenteel zwaar getroffen door een aanhoudende droogte. De regio heeft al een pre-noodtoestand afgekondigd die het watergebruik in meer dan 200 gemeenten rond Barcelona beperkt.

© 2023 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS