Opvangen gevolgen werkloosheid kost Spanje rond de 25 miljard euro

door admin
Opvangen gevolgen werkloosheid kost Spanje rond de 25 miljard euro

Genoemde bedragen komen naar voren uit gegevens van het ministerie van Werkgelegenheid waar de Spaanse krant El País toegang toe had. De grootste kostenpost deed zich voor in de maand mei, toen voor de ERTE’s een bedrag van ruim 3,3 miljard euro moest worden uitgegeven. In juni was dit bedrag een stuk lager (ruim 2 miljard euro) omdat na het einde van de noodtoestand de economische activiteiten in deze maand weer werden hervat. 

De 8,1 miljard euro voor de ERTE’s is niet de enige uitgave die de SEPE (Spaanse overheidsdienst voor Werkgelegenheid) heeft moeten investeren om de gevolgen van de coronapandemie voor de Spaanse beroepsbevolking op te vangen. Als ook alle overige werkloosheidsuitkeringen en subsidies daarbij worden opgeteld, loopt het bedrag voor het tweede kwartaal 2020 op tot 16,3 miljard euro. 

Gemiste inkomsten aan sociale premies van werkgevers

Hoe hoog het bedrag precies is dat de Seguridad Social (de sociale zekerheidsinstantie van Spanje) heeft misgelopen aan de normaliter door werkgevers afgedragen sociale premies is nog niet duidelijk. De minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá heeft echter een inschatting gemaakt van de gederfde inkomsten die uitkomt rond de 11 miljard euro. Daarmee komt de uiteindelijk rekening voor het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis voor de Spaanse beroepsbevolking neer op meer dan 25 miljard euro. Ook de Spaanse Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (Airef) publiceerde deze week een prognose die uitkomt op een bedrag van rond de 25 miljard euro. Voorzitter van de Airef Cristina Herrera schetste daarbij twee scenario’s; in het gunstigste scenario zal het totale bedrag rond de 23 miljard euro uitkomen, in het minst gunstigste scenario zal het gaan om bijna 26 miljard euro.  

ERTE’s tot eind september dit jaar

De Spaanse overheid is vorige maand samen met de vakbonden en werkgeversorganisaties tot een akkoord gekomen om ERTE-regelingen, die alleen getroffen worden in buitengewone situaties waarin sprake is van overmacht, en andere buitengewonde uitkeringen nog tot uiterlijk 30 september van dit jaar door te laten lopen. 

Dit vind je misschien ook leuk