Energie-toeristen uit Noord-Europa kiezen massaal voor Spanje

door admin
Energie-toeristen uit Noord-Europa kiezen massaal voor Spanje

Spanje dankt zijn aantrekkingskracht als wintervakantiebestemming natuurlijk aan het bevoorrechte klimaat in vergelijking met de rest van Europa. De winters zijn veel milder dan in noordelijker gelegen landen. Dat geldt met name voor het zuiden van het land en de Canarische Eilanden. Die laatste staan er niet voor niets om bekend dat het er ‘eeuwig lente’ is met het hele jaar door praktisch dezelfde temperatuur.

Forse toename van reserveringen van Noord-Europeanen

Uitbaters van hotels en appartementencomplexen in de zonnigste en warmste streken van Spanje, zoals de Canarische Eilanden, de Costa Blanca en de Costa del Sol zien reserveringen van Duitsers, Britten, Nederlanders en Scandinaviërs voor de komende maanden de lucht in schieten. Men vreest een moeilijke winter door kou, de energiecrisis en de inflatie. 

Bekijk ook: Overwinteren in Spanje om te besparen op de energiekosten?

Waar eind vorige eeuw miljoenen Europese gepensioneerden Spanje kozen als bestemming om de kou in hun eigen land te ontvluchten, vluchten ze nu voor een hoge energierekening. Voor velen pakt een verblijf van drie maanden in de winter goedkoper uit dan wanneer ze die thuis doorbrengen met de verwarming aan en regelmatig een warme douche. Dat Duitsland een compensatiebonus van 300 euro heeft beloofd aan alle gepensioneerden verlaagt nog meer de drempel om de koffers te pakken. 

Hotels in Spanje hebben een stijging van de reserveringen voor lange verblijven vastgesteld. Het gaat om verblijven met en gemiddelde van tussen de twee en drie weken. “Reserveringen voor periodes langer dan 21 dagen zijn met 5% gestegen in vergelijking met 2019”, benadrukt het hotelbedrijf RIU. Het baseert zich op gegevens van de 18 hotels die de keten heeft op de Canarische Eilanden. De belangrijkste verandering in de reserveringen is de sterke toename van het aantal aankomsten uit het Verenigd Koninkrijk, dat gaat concurreren met Duitsland om de eerste plaats als uitgiftemarkt.

Meer vliegtuigstoelen

Die toename van reserveringen houdt ook verband met met de forse toename van de luchtcapaciteit van de Britse Jet2 voor de Canarische Eilanden. De airline biedt 890.000 zitplaatsen, dat is een stijging van 15% (meer dan 280.000 stoelen). Dat betekent dat het bedrijf een marktaandeel van 38% kan behouden voor vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Spanje tussen januari en september.  

Reserveringen van gepensioneerden en digital nomads

De energie-toeristen beperken zich echter niet alleen tot de Canarische Eilanden als winterbestemming. Nuria Montes van de hotelorganisatie Hosbec in de regio Valencia wijst erop dat ze een toename hebben geconstateerd in reserveringen voor huisjes op campings en appartementen Het gaat dan vooral om gepensioneerden en om digital nomads, die ervoor kiezen om een vakantie door te brengen in Alicante. Van degenen die komen, is meer dan 90% Brits’, aldus Montes in Cinco Días.

Bekijk ook: Digital nomads: Redenen om voor Spanje te kiezen

TUI, de grootste Europese touroperator, merkte onlangs ook de trend op van langere vakanties in de winter van Noord-Europeanen in Zuid-Europa. Wel concludeert de reisorganisatie dat het eerder gaat om een tendens gevoed door het wijdverbreid telewerken en de toegenomen flexibiliteit na de pandemie die langetermijn- en zakentoeristen aantrekt in plaats van dat het nu om vooral energie-toeristen zou gaan. 

Ook organisaties die appartementen verhuren zien het aantal langdurige verblijven sterk groeien. Een daarvan is Belvilla by OYO, een vakantiehuisverhuurbedrijf met een portefeuille van 40.000 woningen over de hele wereld (1.500 in Spanje, vooral aan de Costa Brava, Costa Blanca, de Andalusische kust, de Canarische Eilanden en de Balearen). De organisatie ziet dat vakantiehuizen voor langere periodes gereserveerd worden. Jaarlijks zijn de reserveringen voor een verblijf van meer dan 15 dagen met 24% gestegen. Voor boekingen van één maand of langer zijn met ongeveer 20% gestegen. Of die stijging deels toe te schrijven is aan de ontwikkeling van de energieprijzen, wil het bedrijf niet bevestigen.

Hotelketen Meliá benadrukt dat, hoewel de reserveringen voor januari 2023 onder de aantallen van 2019 liggen, het reserveringspatroon is gewijzigd. Een belangrijk deel van de reserveringen wordt last minute gedaan en maximaal een maand vooraf. Daarom voorziet Meliá een goed winterseizoen, met een vergelijkbare bezetting als 2019. 

Internationale media over de trend

Diverse internationale media schrijven over de mogelijke trend van energietoeristen. Zo citeert EuroNews een Nederlander in Benidorm die aangeeft dat zijn verblijf in de Spaanse badplaats goedkoper is dan de verwarming thuis aanzetten in dezelfde periode.

The I Paper citeert hoteleigenaren die aangeven dat het aantal reserveringen van drie weken of langer in de komende maanden fors zijn gestegen. 

The Independent spreekt over ’thermisch toerisme’ waar vooral Griekenland en Spanje wat extra aan proberen te verdienen. De Spaanse federatie van toeristische appartementen wordt geciteerd die zegt: “Mensen ontdekken dat het goedkoper is om naar Spanje te komen dan om thuis de verwarming aan te zetten”.

Le Petit Journal wijst op de Duitse energiebonusregeling van 300 euro voor gepensioneerden. Velen plannen sindsdien een vakantie in een warmer land. De Canarische Eilanden heeft met succes de energietoerist aangesproken, zo lijkt het, want het aantal reserveringen voor verblijven van drie maanden is volgens dit medium met 20 procent toegenomen.

Dit vind je misschien ook leuk