Spaanse advocaat dient klacht in bij EU tegen erfbelasting

door admin
Spaanse advocaat dient klacht in bij EU tegen erfbelasting

De klacht van Alejandro del Campo, is gericht tegen de verplichting voor niet-ingezetenen die via buitenlandse bedrijven onroerend goed in Spanje kopen, erfbelasting moeten betalen over onroerend goed dat zich buiten Spanje bevindt.

Lees ook: Spanje lijkt hoogste successierechten in Europa te hebben

De Spaanse belastingdienst heeft de wijziging van de belasting in december vorig jaar doorgevoerd. Het probleem is te wijten aan de wijziging van de regering in de successierechten in 2017, die werd ingevoerd door de PSOE en Unidas Podemos. Deze wijziging omvatte ook een nieuwe vermogensbelasting, de zogenaamde solidariteitsbelasting op grote fortuinen.

Onlogisch

De advocaat uit Mallorca stelt volgens Diario de Mallorca, dat Spanje samen met Noorwegen en Zweden een van de laatste landen in Europa is waar nog successierechten worden betaald. Verder wijst hij erop dat het onlogisch is dat de Spaanse schatkist eist dat niet-ingezetenen die niet in Spanje wonen, belasting betalen over eigendommen die zich buiten Spanje bevinden.

In strijd met EU-regelgeving

Del Campo heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie, daarbij verwijzend naar het feit dat dit in strijd is met de artikelen 49 en 63 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, die de vrijheid van vestiging en het vrije verkeer van kapitaal beschermen.

De Spaanse belastingdienst is van mening dat als de belangrijkste activa van een entiteit een onroerend goed in Spanje is, die hele entiteit in Spanje is gevestigd en daar belasting moet betalen. Del Campo wijst dit standpunt echter heftig af omdat het volgens hem in strijd is met de EU-wetgeving.

Alejandro del Campo herinnert er in ieder geval aan dat zodra de klacht is ingediend, het onderzoek moet worden gestart om te bepalen of de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Spanje opent. Het zal dus een paar jaar duren voordat de definitieve beslissing bekend is.

Precedent Model 720

Del Campo behaalde meer dan een jaar geleden nog een overwinning tegen de Spaanse belastingdienst in relatie tot het 720-model. Hij kreeg het Europeese gerechtshof zover dat het model en de daaraan gerelateerde sancties werden vernietigd. Deze maatregel verplichtte belastingbetalers om de activa die ze in het buitenland hadden aan te geven. De sancties waren heel hoog in het geval ze dit na de deadline deden of die verklaring niet indienden en er was geen verjaringstermijn. Dat gebeurt alleen bij zware misdrijven.

Lees ook: Modelo-720: openbaarmaking van buitenlandse activa in Spanje illegaal zegt EU

Dit vind je misschien ook leuk