Spaanse belastingdienst alert op huurinkomsten uit eigen woning

Wat gebeurt er als je huuropbrengsten uit een eigen woning niet opgeeft?

door Judith Goeree
belastingdienst

De Spaanse belastingdienst heeft bijna 1 miljoen huiseigenaren in het vizier voor de jaaropgave van 2024. Zij zijn verplicht huuropbrengsten uit een eigen woning door te geven aan de belastingdienst. Wie dat niet doet, loopt het risico op een hoge boete.

Dit jaar legt de Spaanse belastingdienst (Hacienda) de focus op onder andere de aangifte van huuropbrengsten uit een eigen woning. In een campagne heeft de fiscus waarschuwingen verstuurd naar 866.000 belastingplichtigen. Waarom? Om hen eraan te herinneren dat de belastingdienst informatie heeft over hun huurinkomsten en dat deze verplicht moeten worden gemeld in de aangifte. Wie dat niet doet, loopt kans op boetes die oplopen tot 150 procent van de verzwegen opbrengsten.

Ongeveer 40 procent huurinkomsten wordt niet gemeld

Volgens de Spaanse bond van belastingexperts Gestha, wordt ongeveer 40 procent van de huurinkomsten niet gemeld. Dat betekent dat er 1 miljoen woningen ´zwart´ verhuurd worden. Wie de verplichte belastingen voor deze huuropbrengsten ontduikt, kan niet alleen rekenen op een fikse boete, maar zal ook de bijbehorende rente over de verlopen periode moeten betalen.

Hoe weet Hacienda dat een woning wordt verhuurd? Bijvoorbeeld door aanwijzingen over het verbruik van gas, water en licht voor een woning. Of door informatie die een verhuurder zelf heeft verstrekt om bijvoorbeeld fiscale voordelen of een subsidie te krijgen.

Voordelen voor langverhuur

Huurinkomsten, vooral bij een bedrag hoger dan 1.600 euro per jaar, moeten verplicht worden aangegeven als inkomsten uit onroerend goed. Voor langdurige verhuur (geen seizoens-, vakantie- of toeristische verhuur, waarvoor meer belasting wordt betaald aan de Belastingdienst), kan de eigenaar tot 60% van het netto-inkomen aftrekken. Deze maatregel is bedoeld om langverhuur te stimuleren.

Aftrekposten

Ook kosten zoals de hypotheek, de servicekosten – inclusief speciale bijdragen – of onderhouds- of reparatiekosten kunnen worden afgetrokken. Zelfs makelaarskosten, betaald door de woningeigenaar, zijn aftrekbaar. Daarnaast mag je als woningbezitter kosten voor de onroerendzaakbelasting (IBI) en bepaalde gemeentelijke belastingen opgeven als aftrekpost.

Tweede woning

Voor een tweede woning moet de eigenaar een geïmputeerde opbrengst voor dat onroerend goed opgeven aan de belastingdienst. Een geïmputeerde opbrengst verwijst naar een geschatte of toegerekende inkomstwaarde die wordt toegekend aan bijvoorbeeld onroerend goed. Dit gebeurt ook als er geen werkelijke inkomsten uit voortkomen. In het belastingstelsel wordt de geïmputeerde opbrengst gebruikt om belastingen te heffen op basis van het veronderstelde inkomen dat de woning zou kunnen genereren. Ook als die op dat moment niet wordt gebruikt om inkomen uit te halen.

Lees ook: Spaanse Belastingdienst stopt met sancties voor kleine fouten

Dit vind je misschien ook leuk