Oproep aan Spanjaarden: ‘Doe iets voor een ander op Giving Tuesday’

door admin
Oproep aan Spanjaarden: 'Doe iets voor een ander op Giving Tuesday'

Solidariteit in plaats van consumptie; miljoenen mensen over de hele wereld werken op Giving Tuesday samen, organiseren acties, doen vrijwilligerswerk of doneren geld of spullen aan goede doelen. En dat wordt massaal gedeeld via social media. Giving Tuesday is 8 jaar geleden opgericht met de steun van de Verenigde Naties en inmiddels zijn er in meer dan vijftig landen nationale Giving Tuesdaybewegingen, die inspelen op de cultuur van het land. 

1 december: un dia para dar, een dag om te geven

De goededoelenorganisaties in Spanje doen een oproep aan de Spanjaarden om, ter gelegenheid van Giving Tuesday 2020 (Un dia para dar) ‘solidair te zijn en deze gedachte te delen’. Doneren aan een van de ruim 170 projecten kan heel gemakkelijk via de site www.givingtuesday.es. Er zijn verschillende thema’s, zoals gezondheid, kinderen, sociale uitsluiting, onderzoek of mindervaliditeit. En natuurlijk zijn er dit jaar doelen bij die het resultaat zijn van de sociale gevolgen van de coronapandemie. Dat maakt, volgens de organisatoren, dat solidariteit dit jaar ‘harder nodig is dan ooit’. Ze benadrukken dat de noodsituatie op gezondheidsgebied al heeft geleid tot ‘vijf keer zo veel online donaties in de maanden maart en april van dit jaar’.

Gebouwen verlicht

Ter gelegenheid van ‘Giving Tuesday 2020’ worden in heel Spanje karakteristieke en toonaangevende gebouwen verlicht, waaronder de Torre Glòries in Barcelona en het Castellana 77-gebouw in Madrid.

Extra aandacht voor vrouwen 

De organisatoren van het initiatief schenken dit jaar extra aandacht aan de rol van de vrouwen. Zij doen, volgens verschillende onderzoeken, 62% van alle donaties van #GivingTuesday. Om ook jonge vrouwen te bereiken, en daarmee de vrouwelijke solidariteit en initiatieven in de toekomst veilig te stellen, wordt de boodschap #SoyMujerSolidaria gedeeld via sociale netwerken. 

Dit vind je misschien ook leuk