Cycloon Hermine verbreekt regenrecords op de Canarische Eilanden

door admin
Cycloon Hermine verbreekt regenrecords op de Canarische Eilanden

Cycloon Hermine heeft in drie dagen tijd verschillende neerslagrecords verpulverd op de Canarische Eilanden. Op bijna alle meteorologische stations was de hoeveelheid regen van deze dagen veel groter dan wat historisch in elke andere maand september is geregistreerd. Met andere woorden, in een groot deel van de archipel is meer water gevallen dan in een hele maand; en op sommige plaatsen bijna net zoveel als in een heel jaar.

De cycloon, die op maandag al zijn tropische categorie had verloren en sterk in kracht verloor, zal talrijke records achterlaten zodra de officiële gegevens bekend zijn. Hieronder zal de maximale regenval genoteerd kunnen worden op de Canarische Eilanden als geheel. “September 2022 wordt waarschijnlijk de natste sinds we gegevens hebben”, zegt David Suárez, woordvoerder van Aemet op de archipel.

Tenerife

Tijdens de storm, en tot maandag 06:00 uur, werd in Santa Cruz de Tenerife in totaal 95 liter per vierkante meter verzameld, “wat deze maand september 2022 de meest regenachtige maand maakt in deze hoofdstad sinds 1924”. Op dit station was september 1962 tot nu toe de meest regenachtige maand met 62 liter per vierkante meter.

Gran Canaria

Maar er zijn nog veel meer records: op Gran Canaria werd 118 liter per vierkante meter gemeten, terwijl het vorige maximum voor heel september 85 liter was.

La Palma, Fuerteventura en Lanzarote

Hetzelfde geldt voor La Palma, waar de cycloon 134 liter per vierkante meter heeft achtergelaten en de piek voor heel september 58 was. Op Fuerteventura 60 liter per vierkante meter, meer dan drie keer het vorige record van september, 18 liter. Ook op Lanzarote: 48 liter per vierkante meter, toen de piek 14 was.

El Hierro

Volgens gegevens van het meetstation op de luchthaven van El Hierro is deze september ook de regenachtigste van de reeks, met 48 liter. 

Volgens Ruben del Campo, woordvoerder van Aemet Spanje zijn dit alleen de gegevens veroorzaakt door Hermine. Terwijl er eerder in de maand op delen van de Canarische Eilanden ook andere neerslag is gevallen. Dat maakt de maand zijn zijn woorden “historisch”. 

Frequentie van cyclonen boven Canarische Eilanden toegenomen

De vraag die rijst, is of stormen als deze steeds vaker zullen voorkomen? Er zijn signalen die daarop wijzen. Sinds 2005, toen de tropische storm Delta toesloeg, is de frequentie van cyclonen boven de Canarische Eilanden aanzienlijk toegenomen. Volgens Suárez, die zich baseert op de gegevens van een onderzoeksgroep zijn er van Delta tot nu toe verschillende voorbeelden geweest van cyclonen die de wateren van de Canarische Eilanden hebben omringd. 

Toch is Hermine opvallend geweest. Niet alleen vanwege de intensiteit, maar ook vanwege de oorsprong en hoe de storm vanuit zijn formatie naar het noorden is verhuisd. De formatie vond plaats dicht bij de Afrikaanse kust en niet in de wateren van het Caribisch gebied. Dat is ongebruikelijk volgens de meteorologen.

Dit vind je misschien ook leuk