Steeds meer Spanjaarden nemen goede doelen op in testament

door admin
Steeds meer Spanjaarden nemen goede doelen op in testament

Spanjaarden hebben in 2020 in totaal 23,3 miljoen euro via hun testament nagelaten aan ngo's, organisaties zonder winstoogmerk die een verondersteld maatschappelijk belang dienen.

Dit blijkt uit een onderzoek van het platform ‘HazTestamentoSolidario.org’, dat gegevens heeft verzameld van 21 Spaanse non-profitorganisaties.    

In een zogeheten ‘goededoelentestament’ wordt minimaal een ngo opgenomen, waarbij de erflater aangeeft welke goederen of goederen hij aan de organisatie(s) wil nalaten. Volgens het onderzoek hebben in Spanje in 2020 616.531 mensen een testament bij een notaris laten opmaken, waarvan 1.026 een of meer ngo’s in hun testament hebben opgenomen. Er is sprake van een stijgende trend ten opzichte van de 665 van 10 jaar geleden.

Spanje blijft nog achter  

Toch blijft Spanje, ondanks het feit dat ‘de laatste jaren meer en meer’ mensen ervoor hebben gekozen om (een deel van) hun erfenis aan goede doelen na te laten, ‘nog ver achter’ de cijfers van andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, waar schenkingen via goededoelentestamenten 7% van het totaal uitmaken. 

Van 70.000 tot 300.000 euro

Uit het onderzoek blijkt ook dat sociale klasse en rijkdom niet uitmaken voor het doen van een schenking via een testament. De erflaters hebben uiteenlopende profielen en hebben een zeer verschillende sociale achtergrond. De bedragen die worden nalaten variëren gemiddeld van 70.000 euro tot 300.000 euro.

Volgens gegevens van de ngo’s die deel uitmaken van het platform ‘HazTestametoSolidario.org’ wordt het vaakst geld nagelaten, gevolgd door effecten, onroerend goed, sieraden en kunstwerken. Het gemiddelde bedrag dat in 2020 via het platform werd nagelaten bedroeg 74.357 euro. 

Profiel van de erflater

In 2020 namen 54% van de vrouwen tussen 50 en 60 jaar goede doelen op in hun testament, tegenover 46% van de mannen in deze leeftijdscategorie. De groep tussen 60 en 70 jaar nam het vaakst ngo’s op in hun testament, hiervan was 48% alleenstaand en 30% gehuwd.

 

Regionale verschillen, Madrid aan kop

Madrid, Catalonië en Baskenland zijn de deelregio’s waar de meeste solidariteitstestamenten door een notaris zijn opgemaakt. Madrid voert de lijst met het grootste aantal mensen die een schenking doen via hun testament en net als in Catalonië werd daar ongeveer 4 miljoen euro geschonken aan goede doelen via legaten. In Baskenland was dit 3,2 miljoen euro, de Basken gaven ook het meest met een legaat van gemiddeld 121.500 euro. Daarnaast vielen de Balearen, Castilla y León, Andalusië en Asturië op, hier werd in 2020 meer dan een miljoen euro nagelaten aan goededoelenorganisaties.

Dit vind je misschien ook leuk