Veelgestelde vragen rond erfenissen in Spanje

door admin
Veelgestelde vragen rond erfenissen in Spanje

Als iemand bezittingen heeft in Nederland én in Spanje en komt te overlijden, kan het afwikkeling van de nalatenschap nog heel wat voeten in de aarde hebben. Omdat de in zowel Nederlands als Spaans recht gespecialiseerde advocaten van Otis Advocaten hier regelmatig de meest uiteenlopende vragen over krijgen, zetten zij hieronder enkele veel voorkomende vragen rond het erfrecht in Spanje uiteen. Omdat elke situatie anders is, raden deze juristen u zich goed te laten adviseren om onnodige kosten of andere financiële consequenties voor te zijn.

Ik heb mijn testament in Nederland laten opmaken en ik heb (onroerende) goederen in Spanje. Is het verstandig om ook een testament in Spanje op te laten maken?

Als u resident bent in Spanje is het erg belangrijk dat u een testament in Spanje op laat maken en, afhankelijk van uw voorkeur, een rechtskeuze maakt voor het Nederlandse of het Spaanse erfrecht. In het geval u niet als resident staat ingeschreven in Spanje, kunt u gebruik maken van het Nederlandse testament maar, om kosten en tijd te besparen, is het praktisch gezien nuttig om een testament in Spanje vast te laten leggen.

Als ik ervoor kies om een erfenis uit Spanje te aanvaarden, ben ik dan ook aansprakelijk voor eventuele schulden?

Er zijn twee mogelijkheden om een erfenis te aanvaarden: u kunt ervoor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden waarbij u de eventuele schulden vanuit uw eigen vermogen moet betalen, of u kiest voor een beneficiaire aanvaarding (onder voorrecht van boedelbeschrijving). Hier zijn meer kosten aan verbonden, maar in dit geval komen de schulden niet ten laste van uw eigen vermogen.

Moet ik in zowel Nederland als Spanje erfbelasting betalen?

De erfbelasting die u in het land heeft betaald waar u niet als resident staat ingeschreven, kan worden afgetrokken van de erfbelasting die u moet betalen in het land waar u officieel ingeschreven staat. Het is echter belangrijk om ieder specifiek geval afzonderlijk te analyseren, aangezien in sommige gevallen een limiet aan successierechten verbonden is.

Kan ik voor het Nederlands recht kiezen als ik in Spanje woon en de Nederlandse nationaliteit heb? En als ik geen keuze maak, welk erfrecht is dan automatisch van toepassing?

Als u in Spanje woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, dan kunt u ervoor kiezen dat het Nederlands recht wordt toegepast op de afwikkeling van uw nalatenschap in Spanje. Deze keuze dient echter wel nadrukkelijk te worden vastgelegd in het testament. Doet u dit niet dan zal het erfrecht van het land waar u officieel uw hoofdverblijf heeft, worden toegepast.

Hoe weet ik welk testament op mijn nalatenschap in Spanje zal worden toegepast?

Als algemene regel geldt dat het laatste testament alle vorige testamenten annuleert. Het is echter mogelijk dat er in Nederland een testament werd opgemaakt met betrekking tot de onroerende goederen in Nederland en dat er in het buitenland een ander testament werd opgemaakt betreffende de verdeling van de goederen. Wij raden u daarom aan om in beide landen een certificaat van uiterste wilsbeschikking aan te vragen om na te gaan welke testamenten in het verleden werd opgemaakt en welk testament van toepassing is op de nalatenschap.

Vocabulaire met betrekking tot erfenissen in Spanje

Verklaring van uiterste wilsbeschikking (Certificado de últimas voluntades): in deze verklaring worden alle testamenten vermeld die een persoon in een land heeft laten opmaken.

Internationale overlijdensakte (Certificado de defunción internacional): in deze akte wordt de plaats en datum van overlijden vermeld. De internationale versie kan ook in andere landen worden gebruikt.

Verklaring van erfrecht (Declaración de herederos):  een door een notaris opgesteld document waarin vermeld wordt hoe de erfenis moet worden verdeeld. In Spanje kan de notaris een dergelijk document alléén opstellen als de overledene geen testament had opgemaakt.   

Meerwaarde (Plusvalía)- Meerwaardebelasting: belasting die je betaalt over de waardevermeerdering van het perceel of de grond afhankelijk van het aantal jaren dat de woning in bezit is geweest.

OTIS Advocaten 

Bij OTIS Advocaten (per maart 2021 de nieuwe handels-en merknaam van Gimbrère Spanje en Amsterdam) helpen we u graag verder op het gebied van Spaans Recht met Nederlandstalige begeleiding. De advocaten van OTIS Advocaten moedigen u aan contact met hen op te nemen als u in juridisch onzekere situaties terecht bent gekomen. Zij gaan voor u na welke mogelijkheden er in uw geval zijn en welke stappen ondernomen kunnen worden om uw doelstellingen te bereiken of uw kwesties op te lossen. OTIS Advocaten is gevestigd in Spanje (Barcelona, Madrid, Marbella, Mallorca en Ibiza) en in Nederland (Breda en Amsterdam). Heeft u vragen over juridische kwesties in Spanje, neem dan contact met ze op.

Dit vind je misschien ook leuk