Goedkoop medicijn blijkt nuttig bij kritieke Covid-patiënten

door admin
Goedkoop medicijn blijkt nuttig bij kritieke Covid-patiënten

De experts beschreven de werkzaamheid van metoprolol bij kritieke patiënten met COVID-19. Metoprol is een zogenoemde bètablokker, een medicijn dat traditioneel wordt gebruikt voor ernstige ziekten van het cardiovasculaire systeem. De krant El Diario schrijft dat de resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology (JACC).

De ernstigste uiting van het coronavirus is ernstig ademhalingsfalen dat intubatie vereist en gepaard gaat met een hoge mortaliteit. SARS-CoV-2-longinfectie kan zelfs leiden tot de ontwikkeling van acuut respiratoir distress syndroom (ARDS), waarbij neutrofielenontsteking of hyperactivatie een centrale rol speelt. Op dit moment is er een gebrek aan therapieën om dit syndroom te behandelen.

Het team onder leiding van Borja Ibáñez, ontdekte onlangs dat metoprolol een zeer selectief effect heeft op de hyper geactiveerde neutrofielen onder omstandigheden van acute stress, zoals een hartinfarct. Vanwege de centrale rol van neutrofielen bij ARDS, speculeerde de groep dat dit medicijn zou kunnen worden ingezet als therapie in gevallen van ernstige COVID-19.

Pilotstudie

Om dit uit te zoeken startten ze samen met het Hospital Fundación Jiménez Díaz een pilotstudie om het effect van intraveneuze behandeling met metoprolol op longontstekingsinfiltraat en ademhalingsfunctie te bestuderen bij ernstig zieke en vanwege ARDS onlangs geïntubeerde patiënten.

Minder dagen beademing nodig

De resultaten tonen aan dat behandeling met intraveneus metoprolol gedurende drie dagen “de infiltratie van neutrofielen in de longen aanzienlijk verminderde en de zuurstofvoorziening van de patiënten verbeterde”, benadrukt Eduardo Oliver, medeonderzoeker. “We hebben een duidelijke trend gezien: patiënten die dit medicijn kregen, hadden minder dagen beademing nodig en dus minder dagen opname op de IC”, zegt Arnoldo Santos, IC-arts en co-auteur van de studie.

Voorzichtigheid geboden

Ibáñez zegt dat voorzichtigheid geboden is omdat het gaat om een eerste pilotstudie en de resultaten moeten worden gecontrasteerd met meer gegevens. Toch heerst er optimisme omdat de onderzoekers hebben waargenomen dat behandeling met metoprolol in deze klinische context veilig is.

Goedkoop en beschikbaar medicijn

De onderzoekers benadrukken ook dat het een veilig, goedkoop medicijn is – dagelijkse behandeling kost minder dan twee euro – en het is beschikbaar, wat resultaten kan optimaliseren bij ernstig coronavirus.   

“Hoewel het om een pilot gaat en de resultaten bevestigd moetn worden in een grotere studie, kunnen de hoge veiligheid, beschikbaarheid en het robuuste biologische effect ervan voldoende zijn om het gebruik ervan te beoordelen bij jonge patiënten die met ernstige COVID-19 op de ICU zijn opgenomen”, zegt Valentín Fuster, directeur-generaal van het CNIC en mede-onderzoeker van dit werk.

Dit vind je misschien ook leuk