Griepepidemie in Spanje erger dan die van 2015

door admin
Griepepidemie in Spanje erger dan die van 2015

Een week eerder ging het nog om een stijging van 128 naar 175,5 gevallen per 100.000 inwoners. Dit blijkt uit gegevens die donderdag werden gepubliceerd door het Spaanse Nationale Epidemiologisch Centrum en zijn gebaseerd op de week van 9 tot 16 januari. Het griepseizoen begon dit jaar zes weken eerder in vergelijking met vorig jaar. Dit feit veroorzaakt complicaties in vele ziekenhuizen die de toestroom van patiënten nauwelijks aankunnen.

Piek griepepidemie Spanje

Volgens experts is wellicht de piek van deze griepepidemie nog niet bereikt en zal het aantal gevallen nog blijven groeien. Alleen op de Balearen, in Asturias en in Catalonië zou de piek al wel zijn bereikt. Het griepvirus is het meest intens in Navarra en in Castillië en León. Alleen in de regio’s Andalusië, Canarische Eilanden en Ceuta is er (nog) geen sprake van een epidemie.

Het gaat volgens epidemioloog Alberto Fernandez Ajuria om 25 uitbraken van het virus in 7 verschillende regio’s. Er zijn 837 ernstig zieke patiënten opgenomen in ziekenhuizen. Hiervan zijn er 103 overleden. In 4 op de 5 gevallen ging het om een patiënt die 65 jaar of ouder was.

Het aantal griepgevallen stijgt nog in elke leeftijdscategorie, maar is vooral groot onder kinderen tussen 0 en 14 jaar. De huidige epidemie begon tussen 12 en 18 december. In de afgelopen 8 jaar brak de epidemie niet zo vroeg uit. Dit jaar gebeurde dat zes weken eerder dan vorig jaar. Door de feestdagen kon het virus zich extra snel verspreiden. Gewoonlijk zijn mensen dan gedurende langere tijd dichter bij elkaar.

A H3-virus

De meest voorkomende griep sinds 2009 is het type A H3, die iets sterker is dan de andere soorten. Volgens microbiologen is het niet per se dodelijk. De symptomen zijn onder andere krachteloosheid, hoge koorts, hoest, spierpijn en slijmvorming. Er zijn tussen de 200 à 300 sterfgevallen per jaar. Volgens de microbioloog Iván Sanz Muños van het Centro Nacional de Gripe del Hospital Clínico de Valladolid, ‘komt de hoogste piek in de derde en vierde week van deze maand (meestal vier tot vijf weken na de uitbraak), al is dat nog niet zeker. Het virusverloop is moeilijk te voorspellen. Een andere mogelijkheid is dat dit type griep zal verzwakken om later weer terug te komen. Dit gebeurt vaak’. De grootste verspreiders van het virus zijn kinderen, terwijl bejaarden de meeste kans hebben om eraan te overlijden.

Meer mensen moeten zich laten inenten

Epidemiologen vinden dat meer mensen in Spanje zich tegen de griep moeten laten vaccineren, iets dat nog niet genoeg wordt gedaan. 60% van de volwassenen van 65 jaar oud is gevaccineerd en dat percentage is acceptabel maar kanog groeien. Bij andere groepen, zoals chronisch zieken of ziekenhuispersoneel, is het percentage gevaccineerden zeer laag. Vooral als bekend is dat in Spanje ieder jaar tussen de 200 à 300 mensen sterven aan de gevolgen van griep.

Dit vind je misschien ook leuk