Rajoy zet deur naar artikel 155 op een kier

door admin
Rajoy zet deur naar artikel 155 op een kier

Eerst wil men nog officieel weten van de Catalaanse overheid of Puigdemont gisteren nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. De Catalaanse premier zei dinsdag direct na de verklaring dat Catalonië het verdient een onafhankelijke staat te zijn in de vorm van een republiek dat deze nog even uitgesteld zou worden om de tijd te hebben een dialoog op te starten. 

De Spaanse regering kwam woensdagmorgen in een bijzondere zitting bijeen om te praten over de officiële reactie op de woorden van de Catalaanse premier. Die onafhankelijkheidsverklaring van 30 seonden is ongrondwettelijk, want de Spaanse grondwet zegt dat Spanje een ondeelbare eenheid is. 

Het antwoord van Puigdemont ‘is belangrijk om te weten wat we moeten doen met artikel 155. (…) Met de beslissing die we nu nemen willen we de zekerheid geven aan de Spaanse en Catalaanse bevolking’, aldus Rajoy even na 12 uur in het Spaanse congres. 

Volgens Soraya Saenz de Santamaria, vice-premier van Spanje, is een dialoog met mensen die buiten de wet gaan niet mogelijk. ‘Dit congres van afgevaardigden is de plek waar de dialoog plaatsvindt’. Ook zei ze dat er geen bemiddelaars van buiten nodig zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk