Regering ontslaat politici die niet wetmatig handelen

door admin
Regering ontslaat politici die niet wetmatig handelen

180 andere vooraanstaande politici en tientallen hoge functionarissen van publieke bedrijven zullen hun baan behouden en het dagelijkse bestuur van de autonomie op zich nemen. Althans, dat is het voornemen. Als ook deze mensen niet wetmatig handelen, zal hun ontslag een feit zijn.

“Madrid zal niet de lakens uitdelen in Catalonië”

Het zal in de praktijk niet eenvoudig zijn de Catalaanse regering te ontslaan. Immers, “er worden mensen gewisseld, geen politieke overtuigingen”, aldus overheidsbronnen. “Aan de nieuw aangestelde Catalaanse politici zal worden gevraagd het werk over te nemen en de burgers dienstbaar te zijn”. Volgens dit ideale plaatje van Mariano Rajoy hoeven de werkzaamheden van de Catalaanse regering, na goedkeuring van het ontslag van de huidige ministers door de Senaat, geen oponthoud te ondervinden. “Het idee dat Madrid nu de lakens in Catalonië zou gaan uitdelen en dagelijkse beslissingen zou opleggen is grote misvatting”, zo zeggen de bronnen.

“De dagelijkse werkzaamheden van overheidsinstellingen zoals ziekenhuizen en sociale dienstverlening gaan door als altijd en aan het ministerie van Onderwijs zal niet worden opgedragen meer schoollessen in het Castiliaans door te voeren of de inhoud van de geschiedenislessen te wijzigen”. Dit melden de overheidsbronnen die korte metten willen maken met het beeld, en ook de wens van enkele Spaanse en Catalaanse groeperingen, van de harde maatregelen vanuit Madrid.

Rajoy zal er alles aan doen het proces tot aan de nieuwe Catalaanse verkiezingen zo kort mogelijk te houden. Daarna zal er een nieuwgekozen regering komen die functioneert volgens de constitutionele orde. “Er is tijd noch intentie om meer veranderingen te realiseren dan alleen het tegenhouden van onwetmatig handelen van de Catalaanse regering” melden bronnen van regeringspaleis Moncloa.

Nieuwe regering met Catalaanse ministers

Ook is het geenszins de bedoeling dat er politici en functionarissen van de centrale regering in Madrid naar Catalonië gaan om daar de plaats van de autoriteiten in te nemen. “Wenselijk is dat de ‘nummer twee of drie’ van ieder Catalaans departement het ministerschap op zich gaat nemen”, aldus dezelfde bronnen. Ministers van Rajoys regering onderhouden een warm contact met Catalaanse politici waarmee ze de afgelopen dagen continu in gesprek zijn gebleven. Dat zal de komende dagen niet anders zijn en daardoor valt enigszins te voorspellen wat er zal gebeuren als aanstaande zaterdag de Catalaanse president en zijn ministers worden ontslagen. Toch blijft de vraag onzeker in hoeverre de Catalaanse politici solidair zullen blijven met hun leiders. “Enkelen zullen het gevoel hebben hun superieuren te verraden en zich tegengehouden voelen in het verdedigen van de Catalaanse zelfstandigheid”, suggereert een minister van de centrale regering.

Alle Catalaanse ambtenaren zullen hun banen behouden, met uitzondering van diegene die hun werk doen “voor een onafhankelijk Catalonië”. Er zal wel interventie plaatsvinden bij de Belastingdienst en er zal invloed zijn op het Centro de Telecomunicaciones y Tecnologías die onontbeerlijk is voor het functioneren van de Catalaanse Autonomía. Ook de leiding over de Catalaanse Mossos is een belangrijk aandachtspunt, ook hier zal de interventie van de regering in Madrid hoogstwaarschijnlijk van grotere invloed zijn. Dat geldt ook voor het Catalaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Ambassades’ zullen echter niet worden gesloten zolang zij geen separatistische activiteiten ondernemen.

Dit vind je misschien ook leuk