Een op drie studenten in Spanje stopt voortijdig met studie

door admin
Een op drie studenten in Spanje stopt voortijdig met studie

Elk jaar gooien 125.000 studenten de handdoek in de ring. Deze gegevens staan in het onderzoek U-Ranking 2019 van de Stichting BBVA en het Valenciaanse instituut voor Economisch onderzoek (IVIE). Het onderzoek werd donderdag gepresenteerd in Madrid.

Bovenaan de lijst van universiteiten met de meeste studieuitval staat de Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), een Spaanse evenknie van de Nederlandse Open Universiteit. Hier is de uitval meer dan 50 procent. Volgens Joaquín Aldás, een van de onderzoekers, is de reden dat studenten hiermee stoppen vaak dat het moeilijk is gemotiveerd te blijven wanneer ze alleen en op afstand studeren. Feit is dat bijna een op de twee jongeren in Spanje naar de universiteit gaat en daarvan maakt maar 33 procent zijn studie af, tegen een gemiddelde van 38,5 procent in de rest van de OESO-landen.

In het onderzoek werd gekeken naar de evolutie van de studenten die zich tijdens de cursus 2012/2013 bij 62 Spaanse universiteiten hebben ingeschreven. Hiervan maakte 33 procent hun studie niet af en stopte er zelfs al in het eerste jaar mee. Van deze 33 procent schreef 12 procent zich in voor een andere studie en 21 procent ging iets heel anders doen.

Waarom de studenten stoppen wordt bepaald door een meervoud aan factoren. Hieronder vooral dat men fouten heeft gemaakt tijdens de oriëntatie naar welke studie ze het beste konden kiezen, een verkeerde studie-aanpak, gebrek aan kwaliteit onder de professoren of een te lage capaciteit van de studenten, een gebrek aan inzet of motivatie. 

Opvallend is dat de meest gewilde studies volgens de onderzoekers juist een hoge uitval kennen, zoals Bouwkunde, Wiskunde, Statistiek, Fysica en Geologie. Daarna volgen studies zoals Kunsten, Wetenschappen en Geesteswetenschappen. Hier is de uitval bij de juridische takken het hoogst. De studie Gezondheidswetenschappen kent met 15 procent de laagste uitval. De grootste uitval bestaat bij wetenschappelijke en technologische studies. ‘Precies daar waar steeds meer vraag naar professionals is’ vanuit het bedrijfsleven’, adus een van de onderzoekers.

Hoge kosten voor staat

De totale kosten van de studieuitval bedragen 974 miljoen euro. Dat is gelijk aan 12 procent van de jaarlijkse bestedingen aan universiteiten. Het gaat hier om de kosten van studenten die aan een studie beginnen en van richting veranderen of de universiteit in zijn geheel verlaten. Van deze 974 miljoen euro bestaat 680 miljoen euro uit overheidsgeld. De overige bijna 300 miljoen euro zijn directe verliezen voor de families van studenten die hun inschrijfkosten en collegegelden verliezen. Bij publieke universiteiten gaat het om 170 miljoen euro en bij particuliere opleidingen om 124 miljoen euro. 

Hulp bij studiekeuze in Spanje

Als je schoolgaande kinderen hebt die willen gaan studeren of je bent jezelf aan het oriënteren, dan kun je via www.u-ranking.es kijken op welke universiteiten de studierichtingen van je interesse worden aangeboden. Daar worden ruim 3.000 studies gegroepeerd in 139 studierichtingen. Het instrument bevat eveneens aanvullende informatie over de geografische en sociale omgeving van de betreffende universiteiten zoals klimaat, kosten van levensonderhoud en toegankelijkheid. Allemaal om de keuze voor een toekomstige student te vergemakkelijken en daarmee vroegtijdige studieuitval te voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk