Weer nieuwe zeebevingen in Spanje

door admin
Weer nieuwe zeebevingen in Spanje

Dit publiceerde het Spaanse Geografische instituut  (IGN) op de website. Bewoners van Arona, Adeje en San Cristóbal de La Laguna hebben de beving ook gevoeld. Er heeft zich geen persoonlijke of materiële schade voorgedaan. IGN heeft zoals bij alle bevingen een grote vragenlijst gestuurd naar alle inwoners in de zone. Met die wil het instituut samen met seismografen beter kunnen voorspellen wat de gevolgen van bevingen kunnen zijn en een inschatting maken van de schade.

Zeebeving golf van Cádiz

Dinsdag om 18:27 uur was er eveneens een zeebeving in de golf van Cádiz. Deze had een kracht van 2,9 op Richter’s Schaal en het epicentrum lag op 9 kilometer diepte. Ook hier zijn geen meldingen gekomen van materiële of persoonlijke schade.

Grootste aardbevingen geschiedenis Spanje

Het Instituto Geológico y Minero de España (IGME) publiceerde onlangs de tweede editie van de ‘Catálogo de los efectos geológicos de los terremotos en España’ met daarin een overzicht van de grootste aardbevingen in Spanje sinds ongeveer 4.000 jaar v. Chr. tot nu. Er worden details genoemd over de bevingen en de effecten ervan op personen, gebouwen en de grond. 

Eerste twee geregistreerde bevingen

Er wordt bijvoorbeeld een overzicht gegeven van de twee eerste bevingen die ooit zijn geregistreerd. Namelijk die in de Cueva del Toro in Antequera (Malaga) tussen 4200 en 3700 v.Chr. Hier werd een neolithische nederzetting ruw onderbroken vanwege de instorting van de grot. De tweede bekende aardbeving vond plaats in Tira del Lienzo in Totana (Murcia) rond 1550 v.Chr. op een plek waar een nederzetting uitBronzen Tijd was gevestigd met een kracht gelijk aan of meer dan VIII.

Dit vind je misschien ook leuk