Bergingswerkzaamheden cocaïne-onderzeeër in Spanje moeizaam verlopen

door admin
Bergingswerkzaamheden cocaïne-onderzeeër in Spanje moeizaam verlopen

Het 22 meter-lange schip was afkomstig uit Zuid-Amerika en werd bemand door drugssmokkelaars die een aanzienlijke hoeveelheid, zeker drie ton, cocaïne naar Europa wilden smokkelen. Nadat de Guardia Civil en de politie het schip hadden onderschept, konden twee van de drie bemanningsleden worden aangehouden. Naar het derde bemanningslid wordt nog gezocht.  

Voor autoriteiten bekende smokkelroute

Europese politie-eenheden zijn ervan op de hoogte dat Zuid-Amerikaanse drugskartels al langere tijd gebruik maken van onderzeeërs om drugs naar Europa te smokkelen. Via de Kaapverdische Eilanden en Portugal zetten deze boten koers richting noordwest Spanje. Het was tot dusver nog niet eerder gelukt om een drugsonderzeeër vanuit de Atlantische oceaan in het vizier te krijgen.

De ‘narcosubmarino’ bevond zich in Punta Couso in de riviermond van Aldán op enkele tientallen meters van de kust. Speciale onderwatereenheden van de Guardia Civil slaagden er dinsdagmiddag in om de onderzeeër naar boven te drijven waarna getracht werd het vaartuig naar de haven van Aldán te slepen. Het schip bleef echter steken en de luchtballen waarmee het omhoog gedreven werd liepen geleidelijk leeg waardoor de werkzaamheden moesten worden opgeschort en de onderzeeër weer onder water verdween.

Bij de tweede poging lukte het, mede dankzij de hulp van een aantal lokale vissersboten, om de onderzeeër richting de haven te slepen. Echter, nog voordat het schip kon worden geborgen begaf het sleeptuig het en verdween het opnieuw onder water. Uiteindelijk is met behulp van twee grote hijskranen in de haven van Aldán het schip omhoog getakeld.   

Dit vind je misschien ook leuk