Digitale tools van overheid Spanje in strijd tegen coronavirus

door admin
Digitale tools van overheid Spanje in strijd tegen coronavirus

Alles wordt in de strijd gegooid om het coronavirus te bestrijden in Spanje. In de 21e eeuw is technologie niet meer weg te denken en daarom zet de Spaanse overheid digitale hulpmiddelen in. Vorige maand kwam de Spaanse overheid met een eigen app en vertelde de regering over het mobiliteitsonderzoek door het INE.

App voor zelfdiagnose COVID-19-virus

De Spaanse overheid lanceerde een app met als doel om het gezondheidssysteem in Spanje te ontlasten en waarmee gebruikers kunnen checken of zij symptomen hebben van het coronavirus. Tot op heden hebben alleen de regio’s Madrid en Catalonië een eigen app gelanceerd. Met de app van de Spaanse overheid, genaamd ‘Asistenciacovid19’, kunnen alle Spanjaarden een start maken met een zelfdiagnose als de regionale overheid nog geen soortgelijk middel beschikbaar heeft gesteld.

De gebruiker kan in de app vragen beantwoorden over zijn gezondheid en ten slotte vertelt de app aan de gebruiker wat hij het best kan doen of dat verder advies van een arts aanbevolen wordt. De app maakt ook gebruik van geolokatie om de gebruiker adviezen te geven over het protocol in de regio waarin hij of zij zich bevindt. Soms is het zelfs mogelijk om middels kaarten mogelijke infectiebronnen te tonen. Het is niet de bedoeling om eigen verplaatsingen in beeld te brengen. Inmiddels hebben zo’n zes autonome gemeenschappen al interesse getoond in deze app.

Onderzoek over verplaatsingen door INE Spanje

Ook is het Spaanse bureau voor statistiek (INE) gestart met het in kaart brengen van de verplaatsingen van Spanjaarden voor en tijdens de noodtoestand. Dit wordt anoniem gedaan door samenwerking met telefoonproviders Telefónica, Vodafone en Orange. Dit onderzoek bestudeert de verplaatsingen van de gebruikers met behulp van antennes. De providers verschaffen informatie over de locatie van de mobiele telefoons maar niet over de gebruikers ervan.

Dit onderzoek is vergelijkbaar met het INE-onderzoek dat afgelopen november werd gedaan toen klanten van twee van deze providers acht dagen lang middels hun telefoon werden getraceerd om te bekijken hoeveel en welke verplaatsingen er waren.

Gegevens anoniem en alleen gebruikt voor doeleinden coronacrisis

Afgelopen donderdag verklaarde de overheid dat de gegevens die worden verzameld binnen de app en het INE-onderzoek alleen mogen worden gebruikt door de bevoegde overheidsinstanties, dat wil zeggen het Ministerie van Volksgezondheid en dezelfde ministeries op regionaal niveau. Particuliere bedrijven die zijn betrokken bij beide overheidsinitiatieven mogen de gegevens alleen gebruiken om de doelen te dienen en niet op een later moment voor eigen gebruik.

Innovatieve apps waarschuwen voor nieuwe besmettingen

Enkele dagen geleden hebben programmeurs, zakenlui en enkele politici gevraagd om apps, die nu succesvol worden gebruikt in Zuid-Korea en Singapore, naar Spanje te halen waarmee wordt gewaarschuwd voor nieuwe besmettingen. “Om dit voor Spanje te gaan gebruiken is geen simpele opdracht, maar kan wel enorm effectief werken om verspreidingen op nieuwe plekken direct de kop in te drukken,” aldus bronnen vanuit de Spaanse regering.

Dit vind je misschien ook leuk