Balearen stellen ook mondkapjes verplicht in alle publieke ruimten

door admin
Balearen stellen ook mondkapjes verplicht in alle publieke ruimten

Deze week werd dezelfde maatregel ook al getroffen door de regioregering van Catalonië. Regiopresident van de Balearen Francina Armengol is tot het besluit overgegaan nadat zich tien kleine nieuwe besmettingshaarden hadden voorgedaan in haar regio. Acht daarvan bevinden zich op het eiland Mallorca, een op Menorca en een laatste op Ibiza.Volgens Armengol zijn de besmettingshaarden tot dusver nog onder controle. 

Waarschijnlijk hebben ook meerdere illegale feesten die in de afgelopen weken plaatsvonden bijgedragen aan het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen. De nieuwe maatregel, die van toepassing is op iedereen van zes jaar of ouder, geldt niet op de stranden en bij zwembaden en ook bij het sporten of tijdens het eten en drinken hoeft geen mondkapje te worden gedragen. Het mondkapje moet het gezicht vanaf de bovenkant van de neus tot aan de kin bedekken. Ook geldt de verplichting weer voor het samen reizen in een privéauto, als de passagiers niet uit hetzelfde huishouden komen.

Maatregel ter maximale bescherming

Patricia Gómez, regiominister voor Volksgezondheid, heeft aan Cadena Ser laten weten dat de nieuwe maatregel bedoeld is ter maximale bescherming van alle eilandbewoners en bezoekers. Verder gaf Gómez aan dat het niet dragen van een mondkapje op een plaats waar dat wel zou moeten, beboet wordt met een geldboete van maximaal honderd euro. Ook wordt nog gekeken naar het maximaal aantal mensen dat mag samenkomen op privéfeesten of bijeenkomsten. Dat zal waarschijnlijk 70 mensen zijn bij bijeenkomsten buiten en 30 als deze binnen worden gehouden. De nieuwe maatregelen zullen naar alle waarschijnlijkheid de hele zomer blijven gelden. 

Afgelopen juni nog gaf Armengol goedkeuring voor het plan waarin discotheken in de regio de komende maanden hun deuren mochten openen voor een publiek van maximaal 300 personen, waarbij de dansvloer niet in gebruik mocht worden genomen. In Magaluf (Mallorca), het strand van Palma de Mallorca en Sant Antoni (Ibiza) werd een verbod opgelegd voor al het openbare nachtleven in bars en discotheken. Alle terrassen daarentegen mogen gewoon openblijven voor een beperkt aantal gasten en met inachtneming van de nodige sociale afstand. Op genoemde plaatsen zijn de bars en restaurants gewoon geopend. 

Dit vind je misschien ook leuk