Toeristische sector in Benidorm slaat opnieuw alarm

door admin
Toeristische sector in Benidorm slaat opnieuw alarm

Zo’n 700 voertuigen reden dinsdag tijdens een manifestatie door de straten van Benidorm om aandacht te vragen voor de ernst van de situatie. Het doel van de actie was om een oplossing te vragen voor de 18.000 banen die op de tocht staan en waarmee sluiting van duizenden bedrijven kan worden voorkomen. De leuze ‘ERTE o muerte. Salvemos Benidorm’ (ERTE of dood. We redden Benidorm) moest de manifestatie onderschrijven.

De bedrijven vragen, naast een verlenging van de ERTE-regeling tot Pasen – dat zou al een redding zijn voor bedrijven en zelfstandigen – ook om andere maatregelen en steun om de economische gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. De ERTE-regeling (Expedientes de Regulación Temporal de Empleo) biedt noodlijdende werkgevers tijdens de pandemie de mogelijkheid om loonkosten te besparen zonder hun personeel definitief te ontslaan.

 

Aan het einde van de tocht werd een manifest voorgelezen waarin hard werd uitgehaald naar de centrale regering en werd opgeroepen tot het instellen van ‘uitzonderlijke maatregelen’, zoals de verlenging van de ERTE-regeling, maar ook kortingen op sociale premies of huursubsidies.

Toekomst van de sector in gevaar  

De situatie in Benidorm is kritiek, waarschuwden de aanwezige bedrijven en organisatoren. Raúl Parra, voorzitter van commerciële branchevereniging AICO, gaf aan dat ‘het voor de handel belangrijk is om gebruik te kunnen maken van de ERTE-regeling om zo veel mogelijk sluitingen tot Pasen te voorkomen. Ook wees hij erop dat “op dit moment 40% van de zaken gesloten is”.

Voor alle sectoren binnen het toerisme is uitbreiding van de ERTE-regeling essentieel om de winter te kunnen overleven. ‘We kunnen met een toeristische sector die is toegerust op 500.000 mensen, niet leven van de 70.000 inwoners van Benidorm. Dat is niet haalbaar. Ofwel sluiten we totdat de pandemie is overgewaaid en het toerisme weer mogelijk is, ofwel sluiten we maar kunnen niet meer heropenen ”, aldus Javier del Castillo, voorzitter van COBRECA (Asociación de bares, restaurantes y cafetarías de Benidorm). Del Castillo noemde ook cijfers; hij verwacht dat in Benidorm ‘4.000 tot 5.000 banen verdwijnen en meer dan 500 horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten’. Zijn collega Pablo González voegde eraan toe dat ‘de situatie kritiek is en de regering het recept heeft voor de oplossing.’

‘Op sterven na dood’

Ook vertegenwoordigers van andere branches waren gisteren bij de manifestatie aanwezig. Rubén Navarro, vicevoorzitter van OCIOBAL, de branchevereniging voor het nachtleven en danszalen, verklaarde dat de sector na maanden van sluiting al ‘op sterven na dood is’. Volgens Juan José Pérez Parker, voorzitter van de branchevereniging voor reisbureaus (AVIBE) , betekent het niet uitbreiden van de ERTEs ‘de kroniek van een aangekondigde dood van het midden- en kleinbedrijf in Benidorm.’

Ook voor de accommodatiesector zijn het zware tijden. Fedrico Fuster, vicevoorzitter van HOSBEC, de vereniging voor de hotellerie, benadrukte dat het om ‘een zeer zware crisis’ gaat. Paco Delgado, van de Asociación de Campings de Benidorm, voegde daar aan toe dat de ERTE-uitkeringen echt noodzakelijk zijn, omdat ‘ze anders hun toevlucht moeten nemen tot de ERE, waarbij het ontslag definitief is. Dat zou veel erger zijn’.

Volgens Miguel Ángel Sotillos, voorzitter van APTUR (Vereniging van Toeristische Appartementen in de autonome regio Valencia), zou de hele sector wel eens kunnen verdwijnen als er geen oplossingen worden gevonden omdat ‘de situatie kritiek is’.

Ook Fernando Germán, vertegenwoordiger van Avalupi (Valenciaanse Vereniging van Speelcentra en Speeltuinen) eiste steun voor de sector die volgens hem alle mogelijke maatregelen heeft genomen om veiligheid te bieden tijdens deze pandemie

Dit vind je misschien ook leuk