Spaanse Minister van Volksgezondheid stapt op

door admin
Spaanse Minister van Volksgezondheid stapt op

Dinsdag 26 januari is de laatste dag van Salvador Illa als minister van Volksgezondheid in Spanje. Woensdag 27 januari zal de officiële aanstelling van de nieuwe minister van Volksgezondheid van Spanje plaatsvinden.

Vanuit het regeringspaleis Moncloa in Madrid blijft het stil wat betreft informatie over wie de nieuwe minister van Volksgezondheid wordt. De zorg eist dat de vervanger van Illa iemand uit de medische wereld wordt, zo schrijft de Spaanse krant El Confidencial op maandag. Zorgpersoneel uit kritiek op het feit dat maar weinig ambtenaren van Volksgezondheid een zorg- of medische achtergrond hebben.

Speculeren over wie het wordt

Als diverse Spaanse kranten, waaronder El País, gelijk krijgen dan geeft de Spaanse regering geen gehoor aan de oproep van de zorg. Regeringsbronnen claimen namelijk dat naar alle waarschijnlijkheid Carolina Darias de nieuwe minister van Volksgezondheid zal worden. Darias is nu hoofd van het ministerie van Territoriaal Beleid en Publieke Functie en heeft een achtergrond in rechten en als politica op de Canarische eilanden.

Darias heeft de afgelopen maanden meerdere keren samen met Illa het beheer over de coronapandemie gedeeld. Volgens eerdergenoemde bronnen is zij de kandidaat met de meeste potentie. Dezelfde bronnen wijzen Miquel Iceta, de huidige partijleider van de Catalaanse PSC, aan als nieuwe minister van Territoriaal Beleid en Publieke Functie. Deze namen worden echter pas woensdag officieel bekend gemaakt door de Spaanse premier tijdens de aanstelling van de nieuwe ministers.

Illa gaat verder als partijleider Catalaanse PSC

Donderdag start de verkiezingscampagne voor de Catalaanse verkiezingen, al is het nog niet zeker of deze wel op 14 februari plaats zullen vinden. Volgens de peilingen van onderzoeksinstituut CIS maakt Illa met zijn partij een zeer grote kans om de verkiezingen te winnen. Vorige week meldde het CIS dat de socialisten 23,9 procent van de stemmen kunnen halen, 3 procent meer dan de ERC die op een tweede plaats komt.

Salvador Illa was samen met Fernando Simón, directeur van het coronacrisiscentrum, het boegbeeld in de strijd tegen de coronapandemie in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk