Kappersechtpaar op Gran Canaria blijkt brein achter mensenhandelmaffia

door admin
Kappersechtpaar op Gran Canaria blijkt brein achter mensenhandelmaffia

Het gaat om een Marokkaans echtpaar dat sinds een aantal jaar in het havenplaatsje Arguineguín op Gran Canaria een kapperszaak runde. Naast deze twee maffialeiders zijn op de Canarische Eilanden nog 26 van de bendeleden, en op het Spaanse vasteland nog eens 17 bendeleden opgepakt, waarmee de politie in totaal 45 aanhoudingen heeft verricht. 

Dat is het resultaat van een vierde groot Europees politieonderzoek naar mensenhandel dat afgelopen december van start is gegaan. De Spaanse politie ontdekte dat de maffia niet vanuit Marokko opereerde, maar vanuit Spanje zelf. De criminelen maakten vanwege de door de coronapandemie gesloten grenzen gebruik van de routes van drugsnetwerken voor het vervoer van migranten naar de Canarische Eilanden en naar het Spaanse vasteland. 

Samenwerking met reisbureau voor overtocht

Met de komst van 23 duizend Marokkaanse migranten in 2020 en nog eens 4 duizend in 2021, zag het kappersechtpaar een mogelijkheid om een lucratievere handel op te zetten dan het knippen van haar. De migranten moesten voor hun overtocht een bedrag van tussen de 1.500 en 2.000 euro neertellen. In samenwerking met een reisbureau gevestigd in hetzelfde winkelcentrum als de kapperszaak, werden de migranten van paspoorten voorzien. Vervolgens werden de reizen gepland per vliegtuig of boot richting het Europese vasteland. Er reisde altijd een bendelid mee, dat de paspoorten na aankomst weer mee terugnam en gebruikte voor de volgende groep migranten. Ook de uitbaters van het reisbureau zijn door de politie aangehouden. 

Lage straffen

Volgens de politie is het oprollen van mensenhandelnetwerken een complexe zaak. Er moeten veel dingen met elkaar in verband worden gebracht, er moet veel bewijsmateriaal worden aangetroffen en de criminelen slaan doorgaans snel voor de politie op de vlucht. De relatief lage gevangenisstraf van maximaal twee tot vier jaar zorgt voor een zeker gevoel van straffeloosheid bij de mensenhandelmaffia. 

Een steekpartij waarbij een jonge Marokkaan afgelopen oktober het slachtoffer werd omdat hij het geld van zijn overtocht nog niet betaald had, leidde tot de ontmanteling van de criminele bende Campos Gallego. Zij gebruikten drugsboten om migranten vanuit Ceuta naar het vasteland te vervoeren. De bestuurder van de boot die op 7 februari schipbreuk leed was de vermoedelijke dader van de steekpartij. Bij de schipbreuk kwamen een bendelid en drie migranten om het leven. 

Dit vind je misschien ook leuk