Komt de melk van de toekomst uit Spanje?

door admin
Komt de melk van de toekomst uit Spanje?

De presentatie van de melk van speciaal geselecteerde koeien die van nature een beter verteerbaar product leveren, was in Santiago de Compostela. De consumptie van melk in Spanje is in 20 jaar met 28 procent gedaald. Die daling zien de boeren in Galicië, de regio met de hoogste productie, als ‘alarmerend’.

Om zich te verzekeren van afzet in de toekomst hebben 90 Galicische veebedrijven besloten om een project te lanceren van grootschalige commercialisering van wat ze A2-melk noemen. Melk die vanwege de afwezigheid van het eiwit betacaseïne A1 beter verteerbaar is dan conventionele melk.

Deze melk, zo benadrukken de boeren, wordt verkregen door een natuurlijke selectie van koeien ‘zonder iets toe te voegen of te verwijderen’, en zonder technologische processen. Het product moet het probleem oplossen dat blijkt uit meerdere ondrzoeken: 25 procent van de consumenten bewert spijsverteringsproblemen te hebben bij het drinkenv an melk, terwijl bij slechts 5 procent lactose-intolerantie is vastgesteld.

Met het nieuwe product wil de sector consumenten terugwinnen die geen lactose-intolerantie hebben, maar die niet van melk houden. Onder het merk Deleite is begonnen met de verkoop van A2-melk in Galicië en vanaf oktober zal het in heel Spanje worden gedistribueerd.

De innovatie veronderstelt een terugkeer ‘naar de oorsprong’, aangezien koeienmelk aanvankelijk alleen het eiwit betacaseïne A2 bevatte, zoals moedermelk. Duizenden jaren geleden introduceerde een genetische mutatie A1 in zijn samenstelling. “Een A2-koe wordt geboren, die wordt niet gemaakt. Zij zijn de koeien die oorspronkelijk bestonden en we gaan nu herstellen wat een toeval in de natuur 4.000 of 5.000 jaar geleden veranderde”, legt Marcial Gende, manager van melkveebedrijf Herdanza en kwaliteitsmanager van het initiatief, uit in de krant El País.

Aan het vrijdag gepresenteerde project is al vier jaar gewerkt. Het wordt gepromoot door veebedrijven die zijn gegroepeerd in de Leite Noso-maatschappij. Deze werd in 2016 opgericht door een groep boeren om tussenpersonen te vermijden en eerlijke prijzen en stabiele contracten te bereiken. Inmiddels zijn er in totaal 90 bedrijven die erin geslaagd zijn het productieproces en de veestapel te verbeteren om melk van A2-koeien te krijgen.

De dieren die geschikt zijn voor de A2-melkproductie worden dankzij een genetische analyse geïdentificeerd. Ze worden gemolken in een aparte ruimte en hun melk wordt ook apart ingezameld om elke vorm van vermenging met het conventionele product te voorkomen. Dit alles gebeurt via een naar behoren gecertificeerd proces.

A2-melk werd in 2003 op de markt gebracht in Nieuw-Zeeland. De productie breidde vervolgens uit naar de Verenigde Staten, Australië en China. “A2-melk is de toekomst”, zegt Pedro González Boquete, uitvoerend directeur van Leite Noso, die verzekert dat het Galicische project ook een pionier is in Europa. Dat de melk “beter verteerbaar is en geen opgeblazen gevoel veroorzaakt, zijn effecten die al zijn bevestigd” door de wetenschap, voegt González Boquete eraan toe, en “honderden lopende onderzoeken” analyseren momenteel andere mogelijke eigenschappen die “nog niet zijn bewezen”.

De initiatiefnemers van het project zien in dit product een “kleine revolutie” en “winstgevend alternatief” voor de sector, omdat het een beter betaalde melk is. 

Dit vind je misschien ook leuk