Deze Britse most wanted criminelen worden gezocht in Spanje

door admin
Deze Britse most wanted criminelen worden gezocht in Spanje

De daders worden gezocht voor onder meer moord, grootschalige drugshandel, zware mishandeling en het leveren van vuurwapens en munitie. Alle mannen in de campagne zouden banden hebben met het vasteland van Spanje en de Canarische Eilanden.

Spanje is de thuisbasis van een grote Britse gemeenschap van minstens 350.000 geregistreerde inwoners. Daarom probeerden ambtenaren die spraken bji de lancering van de campagne in Madrid medewerking van de burger te krijgen. 

“Spanje is geen veilige haven”

“Spanje is geen veilige haven”, zegt Steve Rodhouse, directeur-generaal operaties van de NBA. “Veel van deze voortvluchtigen zullen proberen op te gaan in de grote Britse gemeenschappen die van Spanje hun thuis hebben gemaakt. Als je inwoner bent, ken je misschien een van hen uit je stad of dorp.”

De staatssecretaris voor Veiligheid, Rafael Pérez Ruiz, gaf aan dat Operatie Most Wanted “ons in staat stelt de politiesamenwerking tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk te versterken en te vergroten. Zodoende wordt een ​​voor criminelen vijandige omgeving gecreëerd die het hen moeilijk maakt om zich in Spanje te vestigen”.

“Verenigde inspanningen”

Perez voegde daar aan toe: “Het is nu meer dan ooit nodig om inspanningen te bundelen om een ​​gecoördineerd en effectief antwoord te bieden op de nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid die voortvloeien uit de constante evolutie van technologie en de duizelingwekkende intrinsieke dynamiek van onze huidige samenleving”.

De nieuwe campagne Operation Most Wanted werd gepresenteerd op een persconferentie waaraan ook Steve Rodhouse, General Director of Operations van de British National Crime Agency (NCA) en Mark Hallas, directeur van de organisatie Crimestoppers deelnamen.

Hulp van burgers

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de NCA hebben de medewerking van het publiek gevraagd om deze twaalf nieuwe voortvluchtigen te helpen opsporen. Als gevolg daarvan zijn ze toegevoegd aan de “most wanted” lijst van voortvluchtigen in het VK. 

Spaanse politiebronnen zeiden dat ze sommige van deze personen al op het spoor zijn. In 2021 werden 25 Britse burgers vastgehouden door Spaanse wetshandhavingsinstanties en overgedragen aan de Britse autoriteiten.

De lijst

Een van de meest gezochte Britse criminelen is Nana Oppong. Hij wordt gezocht door de politie van Essex voor de drive-by-moord op Robert Powell, die op 13 juni 2020 acht keer werd neergeschoten met een 9 mm-pistool. Naar verluidt waren het slachtoffer en Powell afkomstig van rivaliserende criminele bendes.

De 30-jarige Jack Mayle wordt ook gezocht. Hij wordt ervan verdacht klasse A-medicijnen MDMA en andere drugs geleverd te hebben. Voorts zou hij een drugslijn runnen in Zuid-Londen en hij werkte naar verluidt samen met een leverancier van darkweb-drugs.

Callum Halpin, 27, wordt gezocht door de politie van Manchester voor de moord op drugsdealer Luke Graham en de poging tot moord op Anton Verigotta. Graham werd in juni 2018 op klaarlichte dag in Ashton-under-Lyne in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten in een drugsoorlog, terwijl kinderen in de buurt speelden.

Twee mannen uit Cardiff, Asim Naveed en Calvin Parris, worden gezocht door de politie van Zuid-Wales voor drugsdelicten van klasse A die naar verluidt zijn georganiseerd met behulp van het gecodeerde communicatieplatform EncroChat, dat in juni 2020 stopte met werken na een politieoperatie.

De Schot James ‘Jamie’ Stevenson, 56, wordt gezocht voor de inbeslagname van ongeveer een ton cocaïne en 28 miljoen tabletten Etizolam, bekend als “street Valium”. Hij wordt ook gezocht in verband met twee vermoedelijke brandstichtingen in de gebieden Lanarkshire en Forth Valley in mei 2020.

CrimeStoppers UK

“We weten dat het voor mensen moeilijk kan zijn om over misdaad te praten, daarom is onze liefdadigheidsinstelling CrimeStoppers UK hier om u een optie te bieden”, zegt oprichter Lord Ashcroft. “We garanderen volledige anonimiteit”.

Iedereen met informatie over een van deze meest gezochte personen wordt verzocht het gratis Spaanse nummer 900 926 111 te bellen, dat zal worden beantwoord door CrimeStoppers in het VK (indien nodig met vertaling). Bellers in het VK moeten CrimeStoppers anoniem bellen op 0800 555 111.

Dit vind je misschien ook leuk