Weekend van protesten in Madrid

door admin
Weekend van protesten in Madrid

De nieuwe ‘ley de seguridad’ geeft de Spaanse overheid de mogelijkheid hoge boetes op te leggen, wanneer iemand zware overtredingen begaat, zoals het protesteren bij overheidsgebouwen of op andere wijze het verstoren van de openbare orde.

Tegenstanders van de wet vinden dat de bevolking de mond wordt gesnoerd en dat de wet ‘anti-democratisch’ is. De overheid blijft impopulaire maatregelen nemen en hoopt in hun optiek met de nieuwe wet mensen bang te maken om hun stem ertegen te verheffen. De versie van de overheid is het voorzien in een vrijere en vreedzamere samenleving voor alle Spanjaarden door geweld te weren’. 

Vorige week kwam er ook nog een wetsvoorstel waarmee het beveiligingsbeambten van particuliere bedrijven mogelijk wordt gemaakt mensen aan te houden en te vragen om hun ID in het gebied waar de betreffende beveiliger werkzaam is.

Bij het protest tegen de nieuwe maatregelen op zaterdag raakten 23 mensen, waaronder 14 politieagenten gewond en werden 7 personen gearresteerd. Deze werden vlak daarna weer vrijgelaten, maar kunnen wel een oproep verwachten van de rechter om een verklaring te komen afleggen.

Gekleurde golven

Zondag werd het centrum voor de 14e keer overspoeld door een ‘witte golf’. Hiermee worden werknemers uit de gezondheidszorg aangeduid die protesteren tegen alle bezuinigingen en de steeds verdergaande privatisering in de gezondheidszorg. Daarnaast werd onderwijzend personeel vertegenwoordigd in de zogenoemde ‘groene golf’ en mensen uit de wetenschappelijke hoek in de ‘rode golf’. Vooraan de demonstratie door het centum van Madrid was de leus te lezen: ‘zonder onderwijs, geen wetenschap en zonder wetenschap geen gezondheidszorg’. 

Dit vind je misschien ook leuk