Pinnen in Spanje is het duurst binnen de EU

door admin
Pinnen in Spanje is het duurst binnen de EU

Pin je geld bij een Spaanse bank die is aangesloten bij het netwerk waartoe je eigen bank ook behoort dan betaal je een bedrag van rond de euro. Neem je geld op bij een ‘vreemde bank’, dan kost dat al gauw 4 euro voor een klein bedrag à 40 tot 100 euro. Pin je meer dan kan de commissie die je betaalt oplopen tot ruim 10 euro.

De hoge prijs van pinnen wordt nu bevestigd in een onderzoek van Relance dat werd gepubliceerd op de website van prijsvergelijker Kelisto. Spanjaarden betalen het meeste van alle Europeanen (tot 78 procent meer) voor het pinnen met een credit card of gewone bankpas. De gemiddelde commissie die in Spanje wordt betaald is 2,53 euro terwijl het gemiddelde binnen de Europese Unie op 1,43 euro ligt. 

Ingewikkeld

Daarnaast is het systeem voor commissies bij de Spaanse financiële instellingen het minst transparant en het meest ingewikkeld. In Spanje blijkt wel het jaarbedrag voor services van de bank lager te liggen dan in de rest van Europa. Met gemiddeld 20 euro zijn Spanjaarden veel goedkoper uit dan bijvoorbeeld de Duitsers die op jaarbasis 97 euro betalen. Volgens Kelisto verdubbelden de uitgaven aan onderhoud en service en zijn de kosten voor pinnen verdrievoudigd. 

Verschillen per bank

De commissies in Spanje verschillen per bank. Zo rekenen Ibercaja en Banco Popular een minimumbedrag van respectievelijk 75 en 90 cent. Bij Bankia loopt dat bedrag op tot 4 euro. In Spanje gebruiken circa 24 miljoen mensen een gewone bankpas, waarmee ze zo’n 578 miljoen transacties per jaar verrichten. Daarnaast zijn er nog meer credit cards, waarmee 322 miljoen transacties worden verricht.

Hoge inkomsten voor banken

De inkomsten voor banken uit commissies en jaarkosten zijn vier keer hoger dan wat moet worden betaald voor onderhoud, zo melden de auteurs van het onderzoek. Volgens hun berekeningen verdienen Spaanse banken ruim 3,2 miljard euro per jaar op deze wijze, terwijl de kosten van het onderhoud van hun netwerk van pinautomaten slechts 840 miljoen euro bedragen. Dat komt neer op een nettowinst van 2,4 miljard euro.

Volgens de vereniging van gebruikers van banken (Adicae) verdiende de Spaanse bank meer dan 18,4 miljard euro in 2013 aan alle typen commissies. Dat is een vierde deel van de totale inkomsten.

In deze context kwamen de Spaanse consumentenbond (Cecu) samen met Kelisto om een campagne op te zetten met het doel de financiële instellingen te bewegen hun commissies op bankpassen af te schaffen, naar voorbeeld van landen als Nederland, Engeland en Zweden, waar de gebruiker helemaal niets hoeft te betalen om geld op te nemen.

Regering wil commissies verlagen

Vorige week ging de regering akkoord met een verlaging van de commissies die worden berekend op betalingen met een pas. Commissies zullen worden beperkt tot 0,3 procent bij betlaingen met credit card en 0,2 procent bij betalingen met een gewone bankpas. In het laatste geval wordt er een maximaal bedrag vastgesteld per transactie van 7 cent.  

Dit vind je misschien ook leuk