Sigarettenverkoop in Spanje in 5 jaar tijd gehalveerd

door admin
Sigarettenverkoop in Spanje in 5 jaar tijd gehalveerd

Vijf jaar geleden werden nog meer dan 90 biljoen sigaretten op legale wijze verkocht. Vorig jaar was dat nog maar 47 biljoen, een daling van 47 procent. De autoriteiten wijten deze daling aan de crisis, waardoor mensen minder te besteden hebben of hun toevlucht zoeken tot goedkopere alternatieven als pijptabak of shag. Ook de herhaaldelijke verhogingen van de accijns op tabak zorgde voor een verminderde afname. 

Goedkopere sigaretten zoals Elixyr, Golden America of Winfield sigaretten hebben nu een markt aandeel van 11 procent. Een pakje van deze merken kost 4,20 euro in plaats van de 4,95 voor de bekendere merken zoals Marlboro of Chesterfield.

Volgens de overheid worden er steeds meer sigaretten gesmokkeld. Men vermoedt dat 8,8 procent van alle geconsumeerde tabak in Spanje is gesmokkeld. Dit vormt een zware inkomstenderving voor de Spaanse economie. Als men daarbij alle tax-free sigaretten optelt die uit Gibraltar of Andorra (15 pakjes per keer is legaal) komen is het aandeel sigaretten waarvoor geen belasting wordt ontvangen 11,3 procent ten opzichte van 2,5 procent in 2009. Dit betekent 718 miljoen euro aan ontlopen belasting.

Sinds 2011 is het niet meer mogelijk in Spanje te roken in openbare gebouwen en op de werkplek. Ook werd het roken in horecagelegenheden verboden, tenzij men over een oppervlakte van een bepaalde omvang beschikte, zodat er een rookvrije ruimte in aangebracht kon worden. In de buitenlucht mag niet meer gerookt worden bij scholen, in speeltuinen en bij ziekenhuizen. Bij invoering van de wet gold deze als de strengste antirookwet van Europa.

Dit vind je misschien ook leuk