Referendum voor Catalonië voorlopig opgeschort

door admin
Referendum voor Catalonië voorlopig opgeschort

Het besluit volgt op het beroep van de centrale overheid dat premier Mariano Rajoy vorige week indiende tegen het voornemen van de regio om het referendum te houden op 9 november.

Volgens premier Rajoy is het doel van een referendum noch de procedure in lijn met de Spaanse grondwet. Madrid heeft al vaker duidelijk gemaakt dat het er alles aan zal doen om een consult over onafhankelijkheid van de rijke regio tegen te houden.

‘Supersonische snelheid’

De Catalaanse premier, Artur Mas uitte meteen nadat het voorlopige oordeel van de twaalf opperrechters bekend werd, stevige kritiek op de ‘supersonische snelheid’ waarmee de rechters het besluit namen. Hij gaf meteen na het besluit aan dat in zijn optiek de overheid ‘bang is voor het antwoord’ dat uit het referendum zou komen. Zowel de wet die de Catalaanse overheid op 19 september aannam en het decreet ondertekend door Mas, die samen het juridisch kader zouden moeten bieden om het referendum wel te mogen houden, zijn nu opgeschort in afwachting van de uitkomst van het beroep.

Campagne moet stoppen

Vanaf het moment dat het besluit officieel bekend is gemaakt bij de Catalaanse autoriteiten, mag er geen campagne meer gevoerd worden rond het referendum. In de Spaanse media wordt al gesproken over diverse demonstraties die vanmiddag plaats zouden gaan vinden. Het ANC en Omnium roepen nu de Catalanen op tot het houden van manifestaties voor de diverse gemeentehuizen in de regio om 19 uur vanavond.

De centrale regering in Madrid heeft sinds het voornemen van Mas om een referendum te houden bekend is, volgehouden dat de regio volgens de Spaanse grondwet niet op eigen kracht mag beslissen over zijn politieke toekomst eventueel los van Spanje. Een stemming zou gehouden moeten worden onder alle inwoners van het land.

Ontevreden

Veel Catalanen zien een grotere mate van onafhankelijkheid van Spanje voor hun regio wel zitten. Dit gevoel werd aangewakkerd door de financiële crisis. Ze zijn van mening dat hun eigen taal en cultuur door de overheid in Madrid teveel wordt beperkt. Daarbij betalen ze meer aan de Spaanse schatkist dan er terugvloeit naar de regio.

Dit vind je misschien ook leuk