Hulporganisatie Caritas ‘helpt meer mensen dan ooit’

door admin
Hulporganisatie Caritas 'helpt meer mensen dan ooit'

De organisatie stelt vast dat er een verandering zichtbaar is in de meest hulpbehoevende groepen. Waar dat aan het begin van de crisis vooral immigranten waren, zijn er nu steeds meer Spanjaarden die hulp nodig hebben. Bovendien gaat het vooral om grote gezinnen en alleenstaande moeders. Waar het eerder met name ging om hulp bij het betalen van de huur om huisuitzetting te voorkomen en om eten te krijgen, komen nu ook steeds meer mensen voor medicijnen of schoolspullen.

Positief is dat het aantal vrijwilligers sterk is toegenomen. In 2013 werkte de organisatie met 78.017 vrijwilligers. Dat is 10 procent meer dan in 2010. In de laatste vijf jaar is het aantal vrijwilligers zelfs toegenomen met bijna 31 procent. Bovendien komt 75 procent van het totale budget van de organisatie uit donaties. 

Kritiek overheid

Caritas uit in het jaarrapport kritiek op de Spaanse regering. De bezuinigingen treffen vooral de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Zo is er onder meer minder subsidie voor het schooleten, betalen mensen een eigen bijdrage voor hun medicijnen en stijgen anderzijds veel dagelijkse kosten. Ook geeft de overheid geen gehoor aan de dringende oproep van Caritas om een vorm van minimum inkomen in te stellen voor de 700.000 huishoudens die geen enkele vorm van inkomsten hebben. De kloof tussen arm en rijk in Spanje wordt steeds groter en intenser. 

Dit vind je misschien ook leuk