Kwart van de Spaanse kinderen leeft onder armoedegrens

door admin
Kwart van de Spaanse kinderen leeft onder armoedegrens

De informatie is afkomstig uit het derde rapport over de situatie van kinderen in Spanje dat Unicef heeft geschreven. Volgens Carmelo Angulo is het vooral zorgwekkend dat als de gegevens van de Spaanse kinderen worden vergeleken met die van andere groepen in de Spaanse bevolking kinderen veel armer zijn. Het verschil met alleen al de 65-plussers in het land is tien punten.

Invloed armoede op gezondheid

Angulo wil van de kinderartsen weten in hoeverre deze armoede onder kinderen hun gezondheid in de breedste zin van het woord beïnvloedt. Unicef beschikt op dit moment niet over dergelijke informatie. Verder noemde Angulo het erg opvallend dat er een sterke daling zichtbaar is in het aantal kinderen dat elke dag ontbijt. Voor veel kinderen is de warme lunch op school de enige echte maaltijd die ze krijgen, zo bleek uit eerdere onderzoeken.

Sociale politiek moet efficiënter

Spanje investeert 1,4 procent van het BNP in sociaal beleid voor kinderen. Dit is wat mager ten opzichte van het gemiddelde van de EU-landen met 2,2 procent van het BNP. Volgens Unicef is de situatie in Spanje niet alleen een gevolg van de ecomomische crisis, maar ook van de minder efficiënte sociale politiek. Alleen Griekenland heeft een nog minder efficiënt beleid op het gebied van sociale voorzieningen om kinderarmoede te reduceren.

Staatspact voor de kindertijd

De Spaanse afdeling van de internationale organisatie wil een staatspact voor de kindertijd sluiten met alle relevante sociale sectoren om kinderen te beschermen en te helpen uit hun slechte situatie te komen. Een soortgelijk pact werd in 1995 gesloten in Toledo. Dit was echter puur gericht op 65-plussers.

Dit vind je misschien ook leuk