Mogelijk met ebola-virus besmette arts in quarantaine in Madrid

door admin
Mogelijk met ebola-virus besmette arts in quarantaine in Madrid

Artsen Zonder Grenzen verzorgde de repatriëring. Bij aankomst op het Madrileense vliegveld Torrejón de Ardoz stond een speciaal team van SUMMA (spoedeisende hulp) voor haar klaar en werd ze per ambulance naar het Carlos III-ziekenhuis vervoerd. Het verplegend personeel droeg weliswaar beschermende pakken, maar deze waren niet van de hoogste beschermingsgraad, omdat de vrouw (nog) geen symptomen vertoont en daarom niet besmettelijk kan zijn.

Prikincident

Gisteren vond er in een kliniek waar de vrouw werkte, in Bomako de hoofdstad van Mali, een zogenaamd prikincident plaats. De arts prikte zichzelf met een naald die eerder in contact was geweest met een ebola-patiënt. Hierdoor loopt zij nu een groot risico ook besmet te zijn geraakt met het dodelijke virus.

Protocol

Omdat iemand die mogelijk in aanraking is geweest met het ebola-virus de eerste 48 uur geen ziekteverschijnselen heeft en in die periode niet besmettelijk is, is het van groot belang dat deze zo snel mogelijk overgebracht wordt naar een speciale kliniek en daar in quarantaine wordt gesteld. Het protocol schrijft dan ook voor dat mogelijk besmet verplegend personeel zo snel mogelijk gerepatrieerd wordt.

Preventieve quarantaine

De arts is in preventieve quarantaine gesteld in het Carlos III-ziekenhuis. Pas na 48 uur zal uit de eerste tests blijken of de vrouw al dan niet besmet is. Vanwege de incubatietijd zal ze minimaal 21 dagen in quarantaine moeten blijven.

Eerdere gevallen

Het Carlos III-ziekenhuis heeft de afgelopen maanden al drie ebola-patiënten verzorgd. De twee uit West-Afrika gerepatrieerde geestelijken Miguel Pajares en Manuel García Viejo overleefden de ziekte niet. Verpleegster Teresa Romero werd beroemd als de eerste persoon ter wereld die buiten West-Afrika besmet raakte. Zij is inmiddels hersteld.

Geen risico

De woordvoerder van het speciale ebola-crisisteam (Comité Especial para la Gestión de la Crisis del Ébola) benadrukt dat er momenteel geen enkel risico op verdere besmetting is. De vrouw voelt zich goed, is niet ziek en kan niemand besmetten. Ze is gerepatrieerd omdat het protocol dat voorschrijft, niet omdat ze ziek is, aldus de woordvoerder.

Ebola-crisis

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn inmiddels 5.420 mensen aan ebola overleden en zijn er nog 15.145 mensen ziek. De ebola-crisis begon in Guinea en heeft zich inmiddels verspreid over meerdere landen. In Mali zijn, behalve de vele lokale slachtoffers ook 8 niet-Afrikaanse artsen gestorven aan het virus.

Lees hier meer over ebola (in het Spaans).

Dit vind je misschien ook leuk