Zedenzaak rond priesters in Granada veroorzaakt onrust in Spanje

door admin
Zedenzaak rond priesters in Granada veroorzaakt onrust in Spanje

Het onderzoek naar de priesters werd geopend naar aanleiding van de aangifte van een nu 24-jarige man die in zijn tienerjaren toen hij misdienaar was ernstig en gedurende een aantal jaren seksueel misbruikt werd door een groepje priesters. Deze Daniel – nu leraar – deed aangifte op aandringen van Paus Franciscus die hem na ontvangst van zijn brief van zeven kantjes in augustus persoonlijk opbelde en om vergiffenis vroeg.

Geschorst

Vorige maand werden naar aanleiding van deze zaak al 9 priesters en twee gelovigen geschorst door de Aartsbisschop van Granada, Francisco Martínez, in afwachting van het onderzoek.

Sekte

Volgens slachtoffer Daniel leek de groep priesters op een ‘sekte’. Misdienaars werden meegenomen naar een huis in een dorpje even buiten Granada voor ‘spirituele oefeningen’. Hier werden ze vervolgens misbruikt. Ook werden ze gehersenspoeld over het feit dat wat er gebeurde een teken was van ‘broederlijke liefde’ en geen zonde was. De slachtoffers werden eveneens aangemoedigd met hun ouders te breken.

Het huis waar de misstanden plaatsvonden, behoorde toe aan wat nu als belangrijkste figuur in de zedenzaak wordt gezien en leider van de andere priesters: de 66-jarige priester Ramón Martínez. Met ‘El clan de los Romanones’ wordt nu in de pers verwezen naar het groepje pedofiele priesters. 

Onrust in Granada

Inmiddels worden de priesters verhoord en overgedragen aan justitie. De politie is nog bezig met het onderzoek naar andere mogelijke slachtoffers van misbruik. In Granada is veel onrust ontstaan naar aanleiding van de zaak. Veel van de geschorste en gearresteerde priesters vervulden belangrijke sociale rollen in hun respectievelijke buurten, waar iedereen ze kent. 

Vergeving

De aartsbisschop van Granada heeft afgelopen zondag in de kathedraal van zijn stad om vergeving gevraagd voor het misbruik van de priesters in zijn bisdom. Hij moest zich daarvoor nog in Rome bij de Paus verantwoorden voor zijn aarzelende aanpak van de verdachte priesters.

Dit vind je misschien ook leuk