Spaanse Wet op Transparantie in werking via nieuwe website

door admin
Spaanse Wet op Transparantie in werking via nieuwe website

De Wet op Transparantie – soort openbaarheid van bestuur – werd een jaar geleden al  goedgekeurd door het Spaanse Parlement. En dat werd tijd want Spanje is hiermee een van de laatste landen in Europa die een dergelijke wet aanneemt. In Zweden bestaat zoiets al sinds de achttiende eeuw. Alleen Cyprus en Luxemburg hebben nog geen officiële normen op dit gebied.

Informatie inzien en aanvragen

Op grond van deze wet kun je als burger informatie krijgen over overheidscontracten, salarissen van politici en ambtenaren, begrotingen van overheidsbedrijven  en andere publieke instellingen zoals het Spaanse koningshuis, Universiteiten, de Sociale Zekerheid, de Spaanse Bank en bedrijven die voor minstens de helft worden gefinancierd met overheidsgeld.

Publieke instellingen

Ook kun je inzien wat de taken van ministeries zijn, hoe begrotingen zijn opgesteld, hoe aanbestedingen worden vormgegeven, waar subsidies naartoe gaan en wetsontwerpen inzien. Deze toegang tot allerlei informatie dwingt overheden transparant te zijn en inzage te geven in waaraan het belastinggeld wordt besteed.

Spanje deed het niet zo goed

Vorig jaar stond Spanje nog op positie 64 van de 100 landen in de ranglijst van het rapport ‘Global Right to Information Rating’ opgesteld door het Centre for Law & Democracy en Acces Info. Met alle corruptieschandalen die de laatste jaren naar de oppervlakte komen, kun je nu eens zelf zien hoe de overheid zijn zaken regelt op het Spaanse portaal Transparencia.gob.es. Wil je echt informatie ontvangen over specifieke zaken, dan is dat hier ook aan te vragen.

Regio’s en gemeenten

Per de lancering van de website is alle informatie van de Centrale regering in Madrid in te zien. Echter voor de gegevens van de autonome regio’s en de gemeenten moet je nog 12 maanden geduld hebben.

Dit vind je misschien ook leuk