Mogelijk matchfixing-schandaal in Spaanse Liga

door admin
Mogelijk matchfixing-schandaal in Spaanse Liga

Het gaat om een verdachte werdstrijd die in 2011 werd gespeeld. Onder de verdachte spelers ook de Nederlandse voetballer Saïd Boutahar die nu in Qatar uitkomt voor de club Al-Ahamal. Boutahar speelde dat jaar met zijn team van Zaragaza de slotwedstrijd in de Spaanse eerste divisie tegen Levante die met 2-1 werd gewonnen. Hij heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd en zegt deze eerst te willen onderzoeken.Bijna 1 miljoen euro betaald voor winst.

Door deze winst ontliep Zaragoza op het allerlaatste nippertje een degradatie. Justitie in Valencia zegt nu dat Zaragoza aan Levante bijna 1 miljoen euro betaalde om die dag te winnen. Alle spelers zouden hiervan op de hoogte zijn geweest. Gokbedrijven deden goede zaken omdat volgens het openbaar ministerie veel gokkers met voorkennis hebben geprobeerd om bij te verdienen met het juist voorspellen van de uitslag van deze wedstrijd, die inmiddels ‘The Game of Shame’ wordt genoemd.

Verdachten

Tot de verdachten behoren naast Boutahar ook andere oud-spelers van Zaragoza: Gabriel Fernandez ‘Gabi’ (nu aanvoerder van Atlético Madrid), Ander Herrera (nu middenvelder bij Manchester United) en Juan Francisco García ‘Juanfran’, die nog steeds voor Zaragoza uitkomt. Javier Aguirre, toenmalig coach wordt genoemd en de voorzitter van de club Agapito Iglesias. Omdat matchfixing in Spanje een strafbaar feit is, riskeren de verdachten een gevangenisstraf en kan Zaragoza van competitiedeelname worden uitgesloten als de rechter uiteindelijk oordeelt dat er inderdaad sprake is geweest van matchfixing.

Herrera ontkent

Herrera heeft inmiddels via zijn Facebookpagina alle aantijgingen ontkend. ‘Ik heb nooit en zal nooit iets te maken hebben met het manipuleren van wedstrijdresultaten. Als ik ooit wordt gehoord in een rechtszaak, dan zal ik blij zijn daar gehoor aan te geven aangezien mijn geweten totaal schoon is’.

Liga onderzoekt

De voorzitter van de Spaanse Liga, Javier Tebas, opende in juni 2013 een onderzoek naar in totaal 9 verdachte wedstrijden. Afgelopen mei werd een apart onderzoek gestart naar de wedstrijd tussen Deportivo La Coruña en Levante die door eerstgenoemde onder verdachte omstandigheden met 4-0 werd gewonnen. Zaragoza speelt inmiddels sinds 2013 in de tweede divisie. 

Dit vind je misschien ook leuk