Ebola in Spanje: rapport toont tekortkomingen aan

door admin
Ebola in Spanje: rapport toont tekortkomingen aan

Het gaat om het Carlos III ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad. Hier werden in augustus en september dit jaar twee geestelijken verpleegd die besmet waren met het virus. Zij werden ziek uit West-Afrika gerepatrieerd om in Spanje verder verpleegd te worden. Tijdens de verpleging van de tweede missionaris raakte Teresa Romero besmet met ebola.

Onvoldoende opleiding en verschillende protocollen

Uit het onderzoeksrapport van de arbeidsinspectie van het ziekenhuis blijkt – zo meldt de Spaanse krant El País – dat de training van het personeel dat de met ebola besmette patiënten moest verplegen ruim onvoldoende was. Daarbij veranderden de protocollen voortdurend, waardoor er veel onduidelijkheid heerste onder het personeel. Voorts waren de faciliteiten om de beschermende pakken aan en uit te trekken onvoldoende.

Na de besmetting van Romero moesten tientallen personen die met haar in aanraking waren geweest ter observatie opgenomen worden in het ziekenhuis. Een aantal van hen werd in quarantaine geplaatst. Hieronder ook Romero’s echtgenoot, Javier Limon.

Wie is verantwoordelijk voor besmetting?

Het doel van het rapport is bepalen wie verantwoordelijk is geweest voor de besmetting van Romero. Een van de conclusies luidt dat het militaire ziekenhuis Gómez Ulla in de hoofdstad een betere optie was geweest om gebruikt te worden als ‘ebola-ziekenhuis’. Dit ziekenhuis was echter in juli 2014 nog niet gereed. Daarom werd haastig besloten de zesde verdieping van Carlos III gereed te maken voor de verzorging van de ebola-patiënten.

Verrassing

Volgens algemeen directeur Mercedes Fernández kwam de repatriëring van de eerste priester als een volkomen verrassing.  De zesde verdieping van Carlos III was de enige ruimte die geschikt was vanwege kamers met negatieve druk en luchtsloten. Het ziekenhuis was jarenlang hét centrum voor de behandeling van pandemieën en zeer besmettelijke ziekten. Nu wordt het geschikt gemaakt om chronisch zieke en erg oude patiënten te verplegen.

Officiële klachten

Verschillende artsen en een medische vakbond hebben officiële klachten ingediend met betrekking tot de situatie in Carlos III. De resultaten in het rapport bevestigen hen daarin. ‘Ze bewijzen de feiten die we officieel hebben aangekaart, onregelmatigheden die werknemers in gevaar hebben gebracht’, aldus een woordvoerder van de vakbond CSI-F.

Verwarring 

Volgens de inspecteurs zijn er zes verschillende protocollen van kracht geweest in het ziekenhuis voor- en nadat Romero besmet raakte. Dit schiep verwarring bij het personeel over welke richtlijnen nu precies te volgen. 

Dit vind je misschien ook leuk