Echtgenoot Spaanse prinses claimt ‘absolute onschuld’ in corruptiezaak

door admin
Echtgenoot Spaanse prinses claimt 'absolute onschuld' in corruptiezaak

Dit heeft zijn advocaat, Mario Pascual Vives maandag laten weten bij het verlaten van het gerechtsgebouw in La Palma na een ontmoeting met rechter José Castro. Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak 19,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de Hertog van Palma. Manos Limpias, een in 1995 opgericht orgaan dat de belangen van ambtenaren in hun politieke omgeving vertegenwoordigt, wil ruim 26 jaar gevangenisstraf voor de Hertog van Palma.

Via de Stichting Nóos, die Urdangarín samen met zakenpartner Diego Torres beheerde, werden miljoenen euro’s aan overheidsgeld weggesluisd. Het geld kwam voornamelijk uit de kassen van de regionale overheden van de Balearen en Valencia. Een deel van het geld kwam terecht bij de firma Aizoon, die Urdangarín samen met zijn vrouw, prinses Cristina beheerde. Laatstgenoemde zou grote sommen daarvan hebben gebruikt voor privédoeleinden. Iets waarvoor ook de prinses nu vervolgd wordt.

Beslag op bezittingen

Op 22 december vorig jaar werd bekend dat de rechter totaal 61,3 miljoen euro wil ontvangen van de in totaal 17 verdachten. Binnen 20 dagen na die datum moet het geld bij de rechtbank in La Palma binnen zijn. Lukt dat niet dan wordt beslag gelegd op de bezittingen van de verdachten. Van dat bedrag komt 14,7 miljoen euro op rekening van Urdangarín en 2,6 miljoen euro op rekening van zijn vrouw, de Hertogin van Palma, die onmiddellijk na dat oordeel een bedrag van 587.000 euro heeft overgemaakt. Volgens advocaat Vives kan Urdangarín onmogelijk dit bedrag ophoesten omdat het om een fortuin gaat.

Lees ook: Wie is wie in corruptiezaak Nóos

Dit vind je misschien ook leuk