800 jaar gevangenisstraf geëist in corruptiezaak Gürtel

door admin
800 jaar gevangenisstraf geëist in corruptiezaak Gürtel

Er is volgens de rechter sprake van 11 delicten waaronder ambtsmisdrijven, omkoping, belangenverstrengeling,  verduistering van publiek geld, belastingfraude, valsheid in geschifte en witwassen van geld. Zo werden bijvoorbeeld ambtenaren omgekocht voor het verkrijgen van contracten, opdrachten en (soms eerder geweigerde) milieuvergunningen. Veel van de betrokken bedrijven waren eigendom van Correa. Veel van de verdachten waren lid van de Partido Popular. Er zou ruim 200 miljoen euro zijn verduisterd tussen 1995 en 2005.

Luis Bárcenas

Tegen voormalig PP-penningmeester Luis Bárcenas wordt 42 jaar gevangenisstraf geëist. Bárcenas zou 48 miljoen euro hebben weggesluisd naar geheime Zwitserse bankrekeningen. De voormalig penningmeester zit al 18 maanden in voorlopige hechtenis.

In reactie op de eis van vrijdag vroeg hij opnieuw ontslag uit de gevangenis aan. Volgens zijn advocaat Javier Gomez de Liaño is de kans dat Bárcenas het land uit vlucht zeer klein omdat hij veel hechte familiebanden heeft in Spanje. Rechter Pablo Ruz heeft al vijf keer eerder een dergelijk verzoek geweigerd.

Ditmaal gooide Bárcenas het op discriminatie ten aanzien van iemand die van dezelfde delicten wordt verdacht, maar die wel zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten. Het gaat hier over Iñaki Urdangarín, de echtgenoot van de Spaanse prinses Cristina die hoofdverdachte is in een ander groot corruptieschandaal Nóos.

Update dinsdag 20 januari, 11.22 uur

Zojuist werd bekend dat Bárcenas de gevangenis tijdelijk kan verlaten als hij 200.000 euro borg betaalt, zijn paspoort inlevert en zich elke maandag, woensdag en vrijdag meldt bij de rechtbank. Die borg betalen is lastig aangezien Bárcenas eerder al aangaf het moeilijk te hebben om zijn vaste lasten te kunnen betalen. De rechter heeft namelijk vorig jaar al beslag gelegd op al zijn bezittingen.

Op zoek naar nieuwe advocaat

Diezelfde advocaat gaf maandag te kennen ontslag te nemen als verdediger van zijn cliënt. In een brief aan rechter Ruz zei hij het vertrouwen in zijn cliënt verloren te hebben, nadat deze een interview had gegeven aan de Spaanse krant ABC zonder hem daarvan op de hoogte te stellen.

Het is de tweede keer dat Bárcenas zonder verdediging komt te zitten. Vlak nadat hij in 2013 in de gevangenis kwam waren zijn toenmalige advocaten Miguel Bajo en Alfonso Tratlero boos over een interview dat hij destijds gaf over de vermeende dubbele boekhouding van de PP in de krant El Mundo. Nu moet de voormalig penningmeester binnen drie dagen met een nieuwe advocaat op de proppen komen. Lukt dat niet, dan wijst de rechter er zelf een aan.

Andere penningmeesters PP

Twee andere belangrijke verdachten in de zaak zijn de collega’s van Luis Bárcenas. Álvaro Lapuerta voerde de boekhouding van de PP voordat Bárcenas dat deed. Tegen deze 87-jarige man wordt 3 jaar gevangenisstraf geëist. Ángel Sanchis hoorde 8 jaar tegen zich eisen.

Ex minister van Gezondheidszorg

Jesús Sepulvéda was senator en burgemeester van Pozuelo de Alarcón en de eis tegen hem is 15 jaar en 4 maanden. Hij is tevens de ex-echtgenoot van de voormalig minister van Gezondheidszorg Ana Mato. Zei nam enkele maanden geleden ontslag vanwege betrokkenheid in deze corruptiezaak.

Francisco Correa was een invloedrijk zakenman die vriendjes maakte binnen de gelederen van de Partido Popular, zowel op regionaal als nationaal niveau. Zo verkreeg hij lucratieve contracten voor zijn verschillende bedrijven.

Ze is geen verdachte, maar de voormalige premier van de regio Madrid, Esperanza Aguirre, is opgeroepen als getuige in de zaak. Ook zij is lid van de Partido Popular.

Rajoy

Ondanks de directe banden met leden van de PP, gaf premier Mariano Rajoy afgelopen weekend aan in een interview er alle vertrouwen te hebben in dat er geen nieuwe verrassingen op corruptie-gebied zullen opduiken en dat de schandalen geen negatieve invloed hebben op de verkiezingscampagne die later dit jaar van start gaat. ‘Dat wat er is, is al geopenbaard’, aldus Rajoy.

Dit vind je misschien ook leuk