Podemos blij met overwinning Syriza in Griekenland

door admin
Podemos blij met overwinning Syriza in Griekenland

‘Hoop komt en angst verdwijnt. Syriza, Podemos, we zullen winnen’, zo zei Pablo Iglesias, leider van het Spaanse Podemos. ‘In Griekenland horen we dat al. We hopen dat we hetzelfde snel in Spanje zullen horen’, aldus Iglesias tegen een 8.000-koppig publiek dat in Valencia bijeen was gekomen om de Griekse verkiezingen te volgen. ‘We zullen lachen vanavond. Syriza’s overwinning toont het falen van de bezuinigingspolitiek,’ vervolgde Iglesias zondag op de televisieomroep La Sexta.

Syriza won met 149 zetels, twee te weinig voor een absolute meerderheid die hij bij 151 zetels gehad zou hebben. De conservatieve partij Nieuwe Democratie van de inmiddels voormalige premier Antonis Samaras kreeg 79 zetels.

Waarschuwing Rajoy

De Spaanse conservatieve premier Rajoy waarschuwde op zondag kiezers voor de verleiding om op Podemos te gaan stemmen dit verkiezingsjaar, door alle beloften om te stoppen met de door Europa opgelegde bezuinigingspolitiek. Volgens Rajoy moet het met veel offers en moeite gecreëerde economisch herstel niet overboord gegooid worden door via de verkiezingen ‘een sprong in het duister’ te nemen. ‘We kunnen onze toekomst en die van onze kinderen niet vergokken in een frivool spelletje Russiche roulette’, aldus Rajoy tijdens een partijcongres van zijn Partido Popular.

PSOE-leider steunt Griekse bevolking

De leider van de Spaanse socialisten van de PSOE, Pedro Sánchez feliciteerde Syriza met de overwinning via Twitter en bood daarbij zijn steun aan de Griekse bevolking aan.

Anti-besparingspolitiek

Net als Syriza heeft ook de Spaanse linkse partij Podemos een aanzienlijke steun verworven onder mensen die geen heil meer zien in de Europese besparingspolitiek die tot doel heeft landen uit de economische crisis te halen. Rond de Griekse verkiezingen werd al vaak verwezen naar de Griekse situatie die de uitslag van de komende verkiezingen eind dit jaar in Spanje kunnen helpen voorspellen.

Net opgericht, won de partij in mei vorig jaar vijf zetels in het Europese Parlement. Sindsdien stijgt de partij voortdurend in alle peilingen onder Spaanse kiezers en bedreigt daarmee het jarenlang in Spanje stabiele tweepartijenstelsel, waarbij de strijd altijd werd gevoerd tussen de Partido Popular en de PSOE.

Griekenland

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras wist een dag na de verkiezingsoverwinning al een coalitie te vormen met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken. Deze partij, een oorspronkelijke afsplitsing van de NIeuwe Democraten van voormalig premier Samaris, won 13 zetels. Maandag legde Tsipras al zijn eed af ten overstaan van de Griekse president. 

Dit vind je misschien ook leuk