Spaanse koning bij Semana Santa-processies in Sevilla

door admin
Spaanse koning bij Semana Santa-processies in Sevilla

Koning Felipe VI was al in Sevilla om de 75e verjaardag van het bedrijf Persán te vieren op maandagochtend en greep de gelegenheid aan om gelijk de processies op ‘Lunes Santo’ te bewonderen. In de Andalusische stad wordt de Goede Week van oudsher groots gevierd met tientallen processies waarbij een indrukwekkende en veelal ingetogen devotie waargenomen kan worden.

Op straatniveau

De koning werd vergezeld door de Andalusische premier Susana Díaz en de burgemeester van Sevilla Juan Ignacio Zoido. De koning overzag het schouwspel van de processie van de broederschap van Santa Genoveva vanaf een balkon aan het plaza de España. In tegenstelling tot de meeste toeristen en Spanjaarden zelf die doorgaans genoegen moeten nemen met gedrag op straatniveau om een glimp van de overdadig versierde praalwagens met verschillende afbeeldingen van Jezus en María op te vangen. Elk jaar zijn de tribunes al lang van tevoren volgeboekt door leden van de talloze broederschappen en bedrijven.

Bel

Op het moment dat de draagbaar met de Maagd (altijd het einde van de processie) ter hoogte van de koning een rustpauze hield, ging Felipe VI op eigen initiatief naar beneden om de bel te luiden die aangeeft dat de dragers (costaleros) hun taak weer konden hervatten.

La Campana

Na zijn lunch met enkele vertegenwoordigers van de Raad van Broederschappen en Cofradías bekeek de koning vanaf La Campana de rest van de hier passerende processies. La Campana is het punt waar alle processies van  Semana Santa passeren en ook het begin van de officiële route.

Toeristenseizoen

Tot aanstaande zondag zijn overal in Spanje optochten te zien waarbij draagbaren en praalwagens die de laatste dagen van Jezus Christus verbeelden te zien. Witte donderdag en Goede vrijdag, in het Spaans Jueves Santo en Viernes Santo, zijn Spanjaarden vrij. Voor de horecasector vormt Semana Santa elk jaar weer het begin van een nieuw toeristenseizoen. Voor veel mensen betekent het weer een paar maanden werk en inkomsten.

Dit vind je misschien ook leuk