Gevangenisstraf voor vergiftigen collega’s

door admin
Gevangenisstraf voor vergiftigen collega’s

Een 57 jarige ex-keukenmedewerker van een ciderbar in de noordwestelijke plaats Gijón (Asturië) is veroordeeld tot 48 jaar gevangenisstraf wegens het met voorbedachte rade letsel toebrengen van zijn collega’s. Ook is hem een geldboete opgelegd van 1.620 euro en moet hij een schadevergoeding betalen: 43.580 euro aan de slachtoffers en 17.091 euro aan de Asturische instantie voor de gezondheidszorg SESPA. 

Calciumcarbimide  

De verdachte werkte als keukenmedewerker bij een ciderbar in Gijón, toen hij aan de maaltijden die hij voor zijn collega’s bereidde, stelselmatig een geneesmiddel toevoegde dat bij verkeerd gebruik schadelijk is voor de gezondheid. Het ging hier om Colme, een calciumcarbimide-middel dat gebruikt kan worden bij de behandeling van alcoholisme. 

Alcohol

Calciumcarbimide zorgt ervoor dat het drinken van alcohol een nare ervaring oplevert. Het veroorzaakt dan onder andere misselijkheid, hartkloppingen, ademhalingsmoeilijkheden, pijn op de borst, zweten en problemen met het zicht. In ernstigere gevallen kan het ook braken, oververhitting of zelfs een hartstilstand veroorzaken. 

Symptomen

Negentien collega’s leden in meer of mindere mate aan deze symptomen. De meesten bezochten hiervoor meerdere malen een arts en sommigen moesten zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen.

Ontslag

Een van de collega’s verloor zijn baan omdat hij zich te vaak ziek meldde. Andere namen zelf ontslag, omdat ze merkten dat ze zich niet ziek voelden op dagen dat ze niet werkten bij de ciderbar.

Bewijs 

De dader kreeg het medicijn van een bevriende apotheker, die het hem -zonder het vereiste, door een arts voorgeschreven recept- verstrekte. Hoewel de dader ontkent, achtte de rechter het delict bewezen, afgaande op de getuigenissen van de slachtoffers en het feit dat de man regelmatig klant was bij de betrokken apotheek. Ook waren bij onderzoek meerdere verpakkingen van het middel gevonden in de keuken van de ciderbar.

Dit vind je misschien ook leuk