Flamencozanger Manuel Molina overleden

door admin
Flamencozanger Manuel Molina overleden

Manuel Molina was een groot flamenco zanger, componist en gitarist en de grondlegger van de flamenco-fusion stijl. Als zoon van gitarist El Encajero, trad hij al op twaalfjarige leeftijd op met het trio Los Gitanos del Tardón. Later maakte hij deel uit van de rockband Smash. De grootste bekendheid behaalde hij samen met Dolores Montoya met wie hij jarenlang het flamenco-duo Lole y Manuel vormde.

 

Afscheid

 

Enkele maanden geleden werd bij Molina kanker in een vergevorderde staat geconstateerd, maar hij weigerde elke vorm van behandeling. Zijn laatste wens was te mogen zingen en sterven in een theater. Zijn dochter Alba Molina organiseerde daarom een groot afscheidsconcert waaraan ook zijn ex-vrouw en flamencozangeres Dolores Montoya zou deelnemen. Door de verslechtering van Manuel Molina’s toestand vorige week, moest dit concert echter worden afgezegd.

 

Opgebaard 

 

De in 1948 geboren flamencogrootheid zal, zoals hij wenste, worden opgebaard in het Romero de San Juan-theater in San Juan de Aznalfarache (Sevilla). Hoewel geboren in Ceuta voelde hij zich in hart en nieren ‘trianero’, inwoner van de wijk Triana, een artiestenwijk in Sevilla.  

 

Flamenco nieuwe stijl

 

Sinds de jaren zeventig vormde hij samen met zijn vrouw het duo Lole y Manuel. Ze werden onder andere bekend met ‘Nueva día’, geïnspireerd op hippiemuziek en Arabische invloeden, waarmee ze de flamenco nieuw leven inbliezen. Ze wilden hiermee de flamenco voor een groter publiek toegankelijk maken. In de jaren negentig vormde hij ook met zijn dochter Alba een artistiek duo.

Dit vind je misschien ook leuk