Dikke kans op heftig najaarsweer door tropisch warm Spaans zeewater

door admin
Dikke kans op heftig najaarsweer door tropisch warm Spaans zeewater

Dit voorspelde Weeronline.nl donderdag.Er wordt veel gepuft en gekreund in Spanje. Dames wapperen driftig met hun waaiers, bouwvakkers vallen ten prooi aan zonnesteken en nette heren in pak deppen constant hun voorhoofd droog. Airco’s draaien overuren en het enige waar menigeen langs de kust nog aan kan denken is een verfrissende duik in zwembad of zee. Maar helaas: Omdat het nu al een paar maanden extreem warm is, is de temperatuur van het water in de Middellandse Zee ook hoger dan normaal. Margot Ribberink van Weeronline.nl spreekt van tropisch warm Spaans zeewater. Op sommige plaatsen langs de kust is het 30 graden. Heerlijk om oeverloos in de badderen of al staand uitgebreid de buurtroddels in te bespreken, maar echt verfrissend kun je het niet meer noemen in deze langdurige hitte. De hoogste temperaturen worden in augustus nog verwacht. Het gaat niet alleen om de golven die in Spanje het strand op rollen. Ook langs de Franse Riviera, Corsica en Sardinië, Italië en Kroatië is het Middellandse Zee-water veel warmer.

Heftig staartje

Het staartje van deze voor vakantiegangers prima te dragen omstandigheden volgt in de herfst. Die temperaturen kunnen een grote invloed hebben op het weer. ‘Hoe warmer het water, hoe meer energie voorradig voor de vorming van buien. Niet alleen water, maar ook de onweersactiviteit en hagelproductie zal toenemen. Dat kan er toe leiden dat we in het najaar in de landen rondom de Middellandse Zee plaatselijk heftig noodweer kunnen verwachten.’ Ribberink spreekt over ‘flinke najaarsstormen’ met hier en daar zelfs een tornado.

Waterschaarste

Als er dan veel regen valt, verspreid over een langere tijd, dan kan dat weer een voordeel zijn voor het land dat geldt als een van de droogste in Europa en dat grotendeels afhankelijk is van waterreservoirs. Spanje heeft met 1.300 het hoogste aantal stuwdammen per miljoen inwoners ter wereld. Als buien echter te heftig zijn en er teveel regen valt in korte tijd per vierkante meter, stroomt het water te snel door naar het laagste punt en dat is ongunstig voor landbouw en wateropslag. En aan hagelstenen zo groot als pingpong- of zelfs tennisballen heeft ook niemand iets. 

Ontzilting van zeewater

In het artikel hierover op de website Stratfor.com wordt de positieve keerzijde van de droogte uitgelicht: Spanje is langzamerhand kampioen aan het worden in de technologie rond en de bouw van ontziltingsinstallaties en is op dit moment ook de grootste gebruiker van ontziltingstechnieken ter wereld. Er staan circa 700 installaties die dagelijks genoeg water produceren voor 8 miljoen mensen. En omdat een nijpend tekort aan drinkwater inmiddels niet meer enkel een probleem is van landen op het zuidelijk halfrond en ook de zuidelijke staten in bijvoorbeeld de VS en landen in het Midden-Oosten te maken hebben met waterschaarste, kan dit gunstig uitpakken en weer een extra boost geven aan de Spaanse economische opleving.

Lees hier het hele artikel op Weeronline.nl voor meer details. 

Lees ook Spanje maakt zich op voor hetere zomer dan normaal

En: Spanje in tweede langste hittegolf in 40 jaar tijd

En: Xátiva in Valencia bereikt recordtemperatuur van 45,9 graden

En: De maand juni was wereldwijd de warmste ooit

Dit vind je misschien ook leuk