Stichting wil onterecht in Spanje vastzittende Nederlander vrij krijgen

door admin
Stichting wil onterecht in Spanje vastzittende Nederlander vrij krijgen

Op 2 september 2003 werd Romano van der Dussen gearresteerd voor een aantal zedendelicten die waren gepleegd in de kustplaats Fuengirola in Spanje. Er waren veel aanwijzingen dat Van der Dussen niet schuldig was, zo was onder meer op het lichaam van een van de slachtoffers DNA aangetroffen van een onbekende man. Ondanks al die aanwijzingen, werd Van der Dussen toch veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna zestien jaar.

DNA-bewijs

Pas na die veroordeling, in 2007, kwam via Interpol aan het licht dat het destijds aangetroffen DNA- materiaal van de onbekende man op een van de slachtoffers van een Britse man was, namelijk Mark Dixie. Deze Dixie is een bekende zedendelinquent en inmiddels in Engeland vanwege moord en verkrachting veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dixie heeft kort geleden verklaard dat hij in 2003 in Fuengirola verbleef en hij heeft bekend dat hij de verkrachter was van het slachtoffer waar destijds zijn DNA-materiaal op was aangetroffen.

Altijd betrokkenheid ontkend

Romano van der Dussen heeft altijd alle betrokkenheid bij de delicten waar hij voor is veroordeeld ontkend, tot op de dag van vandaag. Omdat hij niet wilde bekennen, komt hij volgens de Spaanse wet niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Van der Dussen heeft gezegd dat hij nooit een feit zal bekennen dat hij niet heeft gepleegd, ook niet om daardoor eerder vrij te kunnen komen.

Herzieningsverzoek

Ondanks al deze nieuwe feiten die de onschuld van Van der Dussen aantonen, zit Van der Dussen nog steeds vast in een Spaanse cel. Op dit moment wordt geprobeerd om door een herzieningsverzoek alsnog vrijspraak te krijgen voor een of meer feiten waar Van der Dussen voor is veroordeeld. Ook wordt geprobeerd om Van der Dussen in afwachting van de uitkomst van die herziening vrij te laten komen.

Nieuwe strafzaak tegen verdachte

PrisonLAW probeert er voor te zorgen dat Van der Dussen van alle blaam wordt gezuiverd en van alle feiten wordt vrijgesproken. PrisonLAW zal dit doen in samenwerking met Spaanse advocaten, onder meer door zich als particuliere aanklager te voegen in de strafzaak tegen Mark Dixie in Spanje. Bij die procedure is deskundige Spaanse rechtsbijstand nodig. Daarom kost de procedure geld. Van der Dussen heeft dat geld zelf na twaalf jaar detentie niet.

10.000 euro nodig

Het doel van de actie is om 10.000 euro in te zamelen. Op dit moment is er al bijna 8.000 euro opgehaald. Lezers kunnen eventueel via deze link doneren. Donaties worden volledig besteed aan de kosten voor gespecialiseerde Spaanse advocaten, de kosten voor tolken en voor vertalingen van stukken en de griffiekosten. Ook zal geld worden gebruikt zodat Van der Dussen zijn advocaten kan bellen, deels als extra vergoeding voor zijn levenskosten, zodat zijn detentie na twaalf jaar wat draaglijker wordt.

Dit vind je misschien ook leuk