Met het verdwijnen hitte komen de zware zomerstormen…

door admin
Met het verdwijnen hitte komen de zware zomerstormen...

Echter met het verdwijnen van warme luchtmassa die wekenlang niet boven Spanje weg te krijgen was, treedt ook een stormfront in werking, zo meldde het Spaanse weerinstituut Aemet. Een koeler front neemt ‘zware stormen, intensieve neerslag, harde windstoten en hagel in Valencia, Aragón, Navarra, Catalonië en het noordoosten van Castilla y León en Castilla La Mancha’ mee in zijn kielzog

Stormachtig weer zal tot zaterdag 1 augustus aanhouden en zowel de noordelijke helft van het Iberisch Schiereiland domineren als het binnenland van het zuidoosten. Het noorden en oosten van Spanje krijgt gele en oranje waarschuwingsniveau’s (risico en belangrijk risico bij de normale dagelijkse bezigheden).

Hagelstenen

Donderdag viel er al 44 liter neerslag waaronder grote hagelstenen, binnen een uur in Castellfort. Voor de zuidelijke kust van Castellón geldt voor vrijdag code oranje. Men verwacht dat er ruim 50 liter neerslag zal vallen binnen een uur tijd. De rest van Valencia krijgt een gele waarschuwing en men kan daar rekenen op meer dan 20 liter neerslag per uur. Vrijdag gelden gele waarschuwingen voor het hele noorden en oosten van Spanje. Alleen Castellón en een stukje van Teruel krijgen code oranje vanwege storm en neerslag.

Meteorologische tsunami

Menocra krijgt een gele waarschuwing voor een ander weerkundig fenomeeen: een meteorologische tsunami. Dit wordt in het Spaans ‘rissaga’ genoemd en wijst op het lokaal en tijdelijk stijgen van het zeeniveau. Het komt af en toe voor langs de Mediterrane kust.

Heet in Andalusië

Alleen in Andalusië is het nog erg heet. Delen van de provincie Granada, Jaén, Córdoba en de provincie Malaga in zijn geheel krijgen van Aemet code geel vanwege extreem hoge temperaturen. 

Blauwe maan

Met de komst van bewolking zal een ander natuurlijk fenomeen moeilijk te aanschouwen zijn. Vrijdagnacht is er namelijk weer een ‘blauwe maan’. Dit komt slechts eenmaal in elke drie jaar voor wanneer een tweede volle maan binnen één maand tijd voorkomt. De eerste volle maan verscheen op 2 juli jl. en de volgende is vrijdagnacht 31 juli te zien.  Ondanks de mooie naam, is de maan niet anders dan elke andere maan. Zie de video op deze pagina voor een verklaring van de NASA van dit verschijnsel.

Dit vind je misschien ook leuk