Geld pinnen in Spanje, waar betaal je commissie en waar niet?

door admin
Geld pinnen in Spanje, waar betaal je commissie en waar niet?

Caixabank was de eerste bank in Spanje die geld begon te rekenen aan niet-cliënten voor het opnemen van geld bij een van de aangesloten pinautomaten. Enkele dagen geleden voegde zich de BBVA hierbij en donderdag meldde ook Santander 2 euro te gaan rekenen voor het pinnen door niet-cliënten.

Schimmige termen

Dat Spaanse banken dieven zijn, weet iedereen die hier woont of regelmatig verblijft. Tenzij je alleen gebruik maakt van je Nederlandse of Belgische betaalpassen, moet je voor elke handeling die je zowel online als offline doet wel iets betalen. Schimmige termen op je bankafschriften verklaren zogenaamd een afschrijving van weer 14,95. Schrijf je geld over naar het buitenland, dan kost je dat ook bij de meeste Spaanse banken geld.

Huffington Post zette de Spaanse banken op een rij waar pinnen met een pas van een andere bank geen geld kost.

Banken die WEL commissie rekenen

Caixabank: Zoals gezegd was dit de pionier in maart door 2 euro te vragen aan iedereen die geen rekening bij deze bank bezit en wel geld wil pinnen uit de pinautomaten. Heb je een bankrekening bij een bij hetzelfde netwerk aangesloten bank, bijvoorbeeld ServiRed, dan nog betaal je die 2 euro én een commissie afhankelijk van de groote van het op te nemen bedrag. Caixabank heeft met 9.683 ook de meeste geldautomaten in Spanje. 

BBVA: Deze bank rekent 2 euro commissie aan niet-cliënten die bij BBVA-geldautomaten geld komen opnemen vanaf september.

De Caixabank en BBVA samen zijn goed voor 33% van alle geldautomaten voor contant geld die in Spanje te vinden zijn.

Santander: Ook deze bank gaat binnenkort over tot het rekenen van – zeer waarschijnlijk – 2 euro per pintransactie voor niet-cliënten.

Banco Sabadell: Hier wordt de mogelijkheid om de commissie in rekening te brengen bestudeerd. Jaume Guardiola, CEO Spanje, gaf aan ‘een dezer dagen’ een beslissing erover naar buiten te brengen.

Banco Popular: Van deze bank is nog geen nieuws. De krant Cinco Días echter bevestigde al dat de bank volledig gereed is om de commissie vanaf elk gewenst moment in rekening te gaan brengen.

Banken die GEEN commissie rekenen

Evo Banco: Deze bank heeft bekendgemaakt de commissie die cliënten bij andere banken betalen, terug te zullen storten op hun rekening bij alle opnames die hoger zin dan 120 euro en aan cliënten die beschikken over een ‘Cuenta Inteligente’.

Bankia: CEO José Sevilla gaf aan dat zijn bank geen geld rekent voor opnames in cash via de aangesloten geldautomaten. Om hoeveel het gaat, meldde hij er niet bij.

Abanca, Unicaja, Liberbank, Ibercaja en Kutxabank: Deze banken vallen allemaal onder het betaalsysteem Euro6000 en zijn van plan voorlopig af te blijven zien van berekenen van commissies bij zowel cliënten van dit netwerk als daarbuiten. Volgens Cinco Días zal waarschijnlijk Deutsche Bank zich hierbij aansluiten.

Bankinter is tegen het vragen van commissie, al is deze bank met relatief weinig geldautomaten een grote dupe van het commissie-beleid van andere banken. Volgens de CEO vormen dit type commissies een grote inkomstenbron voor de bank, maar ook een zeer grote irritatie onder cliënten.

ING Direct opende 16 jaar geleden in Spanje met een ‘nul commissie-beleid’. Deze bank van Nederlandse origine is nu op zoek naar manieren om de belofte van geen commissies aan zijn cliënten te doen standhouden. Een lastige opdracht voor de bank die de minste geldautomaten van alle Spaanse banken heeft. 

Wat kun je doen

Het vragen van commissies zoals hierboven omschreven is legaal volgens de Spaanse Bank. Vanuit de Spaanse consumentenorganisatie OCU adviseert men enkel bij een andere bank dan bijautomaten van La Caixa of BBVA geld op te nemen, tenzij je natuurlijk bij een van die twee grote Spaanse banken een rekening hebt lopen. Je kunt er ook voor kiezen in één keer bij je eigen bank een groot bedrag aan cash op te nemen en daar je betalingen mee te verrichten en de rest met online bankieren. Iets dat vrijwel alle banken aanbieden. 

Mocht je het niet kunnen vermijden, bewaar dan de bon of afschrift met het bewijs dat je die commissie hebt betaald. Mocht uiteindelijk dan de Spaanse Bank of de Europese Commissie deze praktijk afkeuren, kun je wellicht je geld nog terug eisen.

Dit vind je misschien ook leuk